Hírek

2013.04.26. 11:07

Szombathely támogatja a HPV elleni védőoltás beadatását

Szombathely - A héten testületi ülést tartottak a vasi megyeszékhelyen. Fontos döntést hoztak, a város támogatja a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás beadatását a 12. életévét betöltő, szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező lányok számára. A védőoltás életeket menthet, hiszen a méhnyakrák a vezető halálokok közé tartozik hazánkban.

Bajdó Bettina

A méhnyakrák a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte. A magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa. Magyarországon évente mintegy ezer új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van.

Szakmailag bizonyított, hogy a méhnyakrák kialakulását 99,7 százalékban a humán onkogen papilloma vírusok (HPV) okozzák. A fertőzés nemi úton terjed, és a méhnyakrákon kívül számos egyéb súlyos megbetegedéshez vezethet. Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80 százaléka valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A panaszok és - a beteg által is észlelhető tünetek - már olyan előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a teljes gyógyulást eredményező beavatkozásokra nincs lehetőség. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai - még rákmegelőző - állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását.

Dr. Puskás Tivadar polgármester is támogatta a kezdeményezést, hogy a városban a védőoltás ingyenessé tételével segítsenek a fiatal lányoknak (Fotó: Kiss Teodóra)

Az elmúlt években több település biztosított - különböző mértékű - támogatást a védőoltáshoz, ilyen például Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Kaposvár, Nagykanizsa, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Veszprém, Zalaegerszeg.

A közgyűlés még egy korábbi határozatában kinyilvánította, hogy elviekben támogatja a HPV elleni védőoltás támogatásának bevezetését Szombathelyen. Az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendeletében az „Egészségügyi ágazat kiadásai, HPV védőoltás” soron 10 millió forint összegű előirányzatot terveztek, melynek következtében sor kerülhet most a vakcina beszerzésére és a HPV védőoltásról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

Az Egészségügyi Szakmai Bizottság március 27-i ülésén tárgyalta a „Javaslat a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás önkormányzati támogatására” című előterjesztést, és javasolta, hogy a HPV elleni védőoltás célcsoportjaként a szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező azon leánygyermekeket határozzák meg, akik a tárgyévben töltik be a 12. életévüket. A bizottság támogatta továbbá, hogy a célcsoport valamennyi tagja részére, univerzális jelleggel teljes körű önkormányzati támogatás mellett ingyenesen adják be a védőoltást.

A bizottság ajánlotta az iskolaorvosok bevonását is a HPV elleni védőoltás iskolai rendszeren belüli, szervezett keretek között történő beadása érdekében. Az Egészségügyi Szakmai Bizottság felkérte a bizottság elnökét, hogy a védőoltás beadásához kapcsolódó térítési díjak meghatározása érdekében az iskolaorvosokkal, míg a vakcina tárolása érdekében a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetével folytasson tárgyalást.

Balassa Péter (Jobbik) felszólalt a szombathelyi közgyűlésen, éppen azon, amelyiken elfogadták a HPV oltás ingyenességét a 12. évüket betöltött lányok esetében (Fotó: Kiss Teodóra)

A csütörtöki közgyűlésen dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok elmondta, hogy a három oltás védettséget biztosít az ellen a vírus ellen, amely a nők daganatos megbetegedésének egyik leggyakoribb forrása. Az önkormányzat ingyen lehetővé teszi a gyermekek beoltását, ha ezt a szülők kérvényezik. Hangsúlyozta, hogy a kérelmet a gyermek törvényes képviselője formanyomtatványon nyújthatná be június 1-je és augusztus 31-e között. A tanácsnok megígérte, hogy minden közgyűlésen szóba fogja hozni a témát. Dr. Prugberger Emil (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy bár támogatja a kezdeményezést, szerinte ez nem önkormányzati, hanem állami feladat lenne.

Az előterjesztést elfogadták. Van benne egy kitétel is: amennyiben a törvényes képviselő neki felróható okból nem gondoskodik arról, hogy a gyermek a tárgyévet követő év június 15-ig mindhárom oltást megkapja, úgy a már megkapott oltás beszerzési árát az önkormányzat részére köteles lesz egy összegben megtéríteni. Kivéve, ha a gyermek egészségi állapotában olyan változás következik be, amely miatt az oltás beadása orvosilag ellenjavallt, valamint ha a gyermek a jogosultság megállapítását követően elhalálozik. A HPV védőoltás beadásának díját - az iskolaorvosok képviselőivel történt egyeztetést követően - 1500 forintban határozták meg.

A betegség nem válogat - jegyzet

Minden szexuálisan aktív nőt veszélyeztet a méhnyakrák, de mindenki tehet lépéseket az ellen, hogy csökkentse a kockázatot. Az oltás és a rendszeres szűrővizsgálatok együttes alkalmazása optimális védelmet jelent. Ha van olyan daganatos betegség, ami ellen létezik védekezési mód, akkor azt feltétlenül ki kell használni. Szombathely most segítő kezet nyújt ebben, hiszen ingyen lehet igényelni a HPV elleni oltóanyagot. Három apró tűszúrás életet menthet. A méhnyakrák bármikor kialakulhat, s a betegség nem válogat, bármikor és bárkire lecsaphat. Utána pedig már egyáltalán nem biztos, hogy a kezelési módszerek hatásosak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!