Hírek

2013.05.13. 10:14

Elkezdődött a kékcsempés épület bontása

Elkezdődtek Szombathelyen a kékcsempés épület bontási munkálatai. Pár héten belül indulhat az építkezés, egy hatszintes tömböt emelnek a helyére.

Bajdó Bettina

1972. október 1-jén kezdődött meg a munka a Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjében, azaz az úgynevezett kékcsempés épületben. Az épület felett az elmúlt negyven évben minden szempontból eljárt az idő. Felmerült az ötlet korábban, hogy felújítják az épületet és hozzátoldanak egy szárnyat, de ez nem valósulhatott meg. Aztán egy pályázatnak köszönhetően megváltozott minden.



A kékcsempés épületet 1972-ben vették használatba, minden szempontból eljárt felette az idő. A bontás múlt héten kezdődött (Fotó: Szendi Péter)

Mint ismeretes az infrastruktúrafejlesztés a Markusovszky kórházban az Új Széchenyi Terv során valósul meg, a projekt teljes költségvetése 6,4 milliárd forint, melyből az önerő 780 millió, vagyis pályázaton a teljes költség közel 90 százalékát kapták meg. Az új épület megfelel majd az uniós elvárásoknak, U alakban illeszkedik a kórház többi épülete közé.




A hatszintes komplexumban egy-két-három ágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítanak ki, s modern berendezések segítségével, európai körülmények között végzik majd a járóbetegek-ellátását is. A földszinten az ambulancia és a fertőző osztály kap helyet, az első három szintre a belgyógyászat kerül, a felsőbb szinteken pedig az ideggyógyászati, a bőrgyógyászati és a reumatológiai osztály.



Nemcsak az épület újul meg, hanem a központi műtök, a sterilizáló és az intenzív osztály is. Továbbá a betegirányítást is központosítják. A bontási munkálatoknak már múlt héten nekiálltak, s hamarosan teljesen eltűnnek a kékcsempés épület nyomai. Az új épület építésének pár hét múlva állnak neki.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!