Hírek

2013.05.31. 18:25

Kevesebben munka nélkül

Áprilisban sem változott a trend, tovább, immár 9 ezer fő alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében.

Kiss Tamás

Az újonnan bejelentett állások közel 40 százaléka szombathelyi. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint idén áprilisban 8908 fő keresett munkát a megyében, számuk 9 százalékkal marad az előző havi alatt. Az elmúlt év azonos időszakához képest viszont idén áprilisban 10,6 százalékkal többen, a 2011. évi azonos időszakhoz mérten 4,8 százalékkal kevesebben kerestek munkát.

Márciushoz képest a megye valamennyi térségében kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván. A csökkenés mértéke a megyei átlagot jelentősen meghaladva a vasvári (20,4 százalék) kirendeltségen volt a legnagyobb. (A múlt év azonos időszakához képest a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében magasabb volt az álláskeresők száma.) Az év negyedik hónapjában 7,3 százalékra csökkent az álláskeresési ráta értéke.

Tavalyelőtthöz képest jobban, tavalyhoz viszonyítva viszont még rosszabbul áll a foglalkoztatás. Grafika: Kelemen Attila

A legalacsonyabb mutatóval (6,2 százalék) Szombathely vonzáskörzetében találkozhatunk, de Kőszeg térségében sem éri el a 7 százalékot. Körmenden 7,1, Sárváron 7,6 százalékos a ráta, Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népesség 9,7 százaléka, Szentgotthárdon 8,1 százaléka, Vasvár térségében pedig a 13 százaléka regisztrált álláskereső. Az év negyedik hónapjában a korábbiakhoz képest mérséklődött a munkaerő iránti kereslet: a foglalkoztatók áprilisban 974 új álláslehetőséget kínáltak, mintegy felét, mint az előző hónapban.

Az új állások 54,4 százaléka esetében nem igényeltek támogatást a munkáltatók, a munkalehetőségek 45,6 százaléka támogatás útján volt betölthető, jellemzően közfoglalkoztatás illetve az Első munkahely garancia program keretében. Az előző év azonos időszakához képest némileg élénkült a kereslet, 7,7 százalékkal több munkaerő-igényt jeleztek a munkáltatók, ezen belül a támogatott üres munkahelyek száma 5,2 százalékkal, a nem támogatottaké 10 százalékkal bővült.

Az új állásbejelentések közel 40 százaléka a szombathelyi, további 10-12 százaléka a celldömölki és a vasvári kirendeltség vonzáskörzetének munkaerő-piacát érintette, minden ötödik munkaerő-igényt pedig a körmendi irodában jelentették be a munkáltatók. A vasvári kirendeltségen tapasztalható a megszokottnál jelentősebb munkaerő-iránti kereslethez egy zalai munkáltató által jelzett nagyobb létszámú munkaerő-igény is hozzájárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!