Hírek

2013.05.21. 11:00

Lominak álcázva - Elzárják a kistraktort, a fűkaszát az osztrákok

Jennersdorf - Számos tanulsága van a nemrég lebukott, 11 tagú sümegi bűnbanda ténykedésének. Egy biztos, az osztrák rendőrök már nem hisznek a lomizóknak.

Kozma Gábor

Elszaporodtak a bűncselekmények a szomszédban, kiváltképpen a határvidéken, így a  burgenlandi  és a Stájer  tartományokban. A helyi lapok rendszeresen adnak hírt betörésekről, bankrablásokról. Legutóbb egy román  banda elfogásáról  számoltak be, ők idős, védtelen embereket fosztottak ki. Ismerős... Mintahogy az is, miszerint lominak álcázva hoztak (loptak) Magyarországra, kihasználva a földrajzi közelséget,  értékes  gumikat, felniket. Nem csoda, hogy  az osztrák rendőrök már nem hisznek a lomizóknak.

A jennersdorfi (Gyanafalva) járási rendőrkapitányság, korábban csendőrség, vezető nyomozója, Wolfgang Holzmann egy 11 fős, sümegi bűnszövetkezet lebukása kapcsán nyilatkozott a Vas Népének. A nyomozó elöljáróban kijelentette, hogy egyre több ügy kapcsán dolgoznak össze a határvidék magyar rendőreivel, így a vasiakkal,  győriekkel, soproniakkal.

A  média gyűrűjében. Balra Gábriel Gábor vasi rendőrtiszt, mellette kollégája, Wolfgang Holczmann. Fotó: Kozma Gábor

- Ez a mostani eset is példázza, hogy a magyar  kollégák  segítsége nélkül még egy ideig lophattak  volna  az illetők - jelentette ki az osztrák rendőrtiszt, akihez ez az ügy is tartozott. - Külön is köszönet a vasi rendőröknek, akik megállították azt a lomizóknak tűnő csoportot, amely 80 ezer euró értékű gumit és felnit szállított, ám az eredetét  nem tudták igazolni.  Innentől  számítva gyorsult fel a banda felgöngyölítése, ötük már börtönben ül, hosszú évekre - árulta el a nyomozó.

A tanulságokról szólva hozzátette: az érintett 14 szervízben most már  ott vannak a biztonsági eszközök, nem  csupán egy árva  sorompó véd.  A  kapitányság egyik magasrangú tisztje elmondta, hogy  gyanakvóbbá váltak az itt élők. Már nem hagyják az udvaron a kistraktort, a fűkaszát, a szerszámokat.

- A turistákat  szeretjük, a bűnözőket nem - fogalmazott.

A jennersdorfi járás egyébként a legbiztonságosabb Burgenlandban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!