Hírek

2013.05.07. 14:51

Még kivárnak a vállalatok

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer, tavaly júniusban haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján.

Kiss Tamás

A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el, derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.  Március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több mint 2011 márciusában, derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből. 

- Statisztikáink azt bizonyítják, hogy a munkaerő-piac képtelen kitörni a stagnáló állapotból. A helyzet viszont legalább nem romlott lényegesen - közölte Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode ügyvezető igazgatója.  Az elmúlt tizenkét hónapban Magyarországon a gazdasági társaságok által foglalkoztatottak száma mindössze egyszer  tavaly júniusban  haladta meg a 2 millió 600 ezret a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján.

Minden jel arra utal: a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai - kiemelten a német - gazdasági folyamatokat. Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

 

A munkaerőpiacon nincs jelentős mozdulás, sem a létszámcsökkenés, sem a bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem (Grafika: Kelemen Attila)

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a számok havonta. Ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is. Növekedés azonban még ezeken a területeken sem tapasztalhatunk.  Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol, így Vas megyében is kismértékben (nálunk 54 ezer 066 főről 52 ezer 149 főre) csökkent a foglalkoztatottak száma a Bisnode adatai szerint. 

A legjelentősebb csökkenés az országban Komárom-Esztergomban következett be: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján. A legnagyobb  - 1,9 százalékos - növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik a képzeletbeli toplistán 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73 fővel.   

- Ha hónapról hónapra vesszük és elemezzük a területi adatok változását, összességében megállapítható, hogy a magyar munkaerő piac még mindig, továbbra is tetszhalott állapotban van. Az látszik, hogy sem a létszámcsökkenés, sem pedig a bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem - vonta le az adatokból a kézenfekvő következtetést Keleti József. 

A munkaügyi központ adatai szerint márciusban megállt az álláskeresők számának elmúlt év novemberétől tartó emelkedése. A közfoglalkoztatási programok indulása jótékony hatással voltak a munkaerő-piaci folyamatok alakulására, így márciusban 10 ezer alá, 9789-re  csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!