Hírek

2013.05.21. 15:38

Még nincs döntés a laktanya ügyében

Szombathely - Előkészítés alatt áll az az előterjesztés, amely alapján állami beruházásban digitális kulturális központként hasznosítanák a 11-es huszár úti laktanyát.

Kupi Györgyi

Áprilisra tervezték a huszárlaktanya hasznosításáról szóló, az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa) között létrejövő szerződés aláírását, de ez a jelek szerint egyelőre csúszik. 

Az évtizedek óta hasznosítatlan 22 hektáros területen egy digitális kulturális archívum és logisztikai központ jönne létre állami beruházásban, huszármúzeumnak  és oldtimer autók bemutatójának is helyet adva. A központ százötven munkahelyet is teremtene elsősorban humán végzettségű szakembereknek. 

A közgyűlés azért tárgyalta sürgősséggel februárban az ügyet, hogy minél előbb a döntéshozó, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé lehessen terjeszteni az elképzelést.

Nincs még a döntés a huszárlaktanya területén létrehozandó digitális központ ügyében, az ügy még előkészítés alatt áll - tudtuk meg a főtanácsadótól.  

Egyelőre nincs döntés  a volt huszárlaktanya hasznosításáról. Mint arról korábban tudósítottunk, még februárban került az az előterjesztés a város képviselőtestülete elé, amely szerint a "Kultúrgyár 9" projekt keretében a 11-es huszár úton egy digitális kulturális archívum és logisztikai központ jönne létre, huszármúzeummal és oldtimer autók bemutató helyével.

 

Egyelőre különböző programokra hasznosítják a területet, képünkön egy autós rendezvény (Fotó:  Horváth István)

A város a telket adná a projekthez, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) valósítana meg, két ütemben, mintegy hatmilliárd forint értékben. Az elképzelés azért került sürgősséggel februárban a közgyűlés elé, mert áprilisban már alá is írta volna Szombathely és a Miniszterelnökség alá tartozó ManDA között - az előterjesztés szerint. A városháza kommunikációs vezetőjétől, Angyal Lászlótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre az ügyben nem történt fejlemény. A város csak a területet adja a projektet. 

Az elképzelések szerint a "Kultúrgyár-9" programot a MaNDA valósítaná meg, az NFK által kezdeményezett kiemelt kreatív kulturális fejlesztési program keretében. Az ügyben a végső szót a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) mondja ki, de eléjük  még nem került az ügy.  Megkerestük a MaNDa fő-igazgatóját, Lovas Lajost az ügyben, ő Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadóhoz irányított minket. 

A főtanácsadó jó hírrel szolgált: az NFK elé kerülő előterjesztés előkészítés alatt van, a Nemzetgazdasági Minisztériummal már folynak a tárgyalások - tudtuk meg Szőcs Gézától. 

Arról,  hogy várhatóan mikor kerül az NFK elé az elképzelés, egyelőre nincs konkrét információ.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!