Hírek

2013.05.12. 16:53

Spórolás - Sokba kerül a ritkaságszámba menő technológia

Szombathely - A tizennégy emeletes épület lakóinak egy része spórolna: mérni szeretné az elfogyasztott hőmennyiséget. A lakásszövetkezeti elnök szerint ez a házban jelenleg lévő technológia mellett kivitelezhetetlen. Lenne megoldás, de az sokba kerülne.

Nagy Ildikó

-  A téli hónapokban 28 ezer forintot fizettem a fűtésért -  mondja Szücs Zoltán  a tizennégy emeletes épület 52 négyzetméteres lakásának konyhájában. Az asztal körül ülők bólogatnak: Czvitkovics Ferencné, Juci néni, Kovács Istvánné, Kati és Dröszler Tamás is sokallja a fűtésszámlán szereplő összeget. Spórolni szeretnének. 

- Ha dolgozni megyünk, mindig lekapcsoljuk a fűtést. De hiába, ezzel sem takarékoskodunk, hiszen nem az elfogyasztott hőmennyiség, hanem a lakás légköbmétere után fizetünk  - magyarázza Dröszler Tamás. Közben az előszobában mutatják a mennyezeten lévő szerkezetet, amelyen keresztül egy ventillátor fújja be a meleg levegőt az előszobába. Onnan pedig  az egyes helyiségek ajtaja felett lévő lamellás szerkezeten át  a lakás többi részébe. Ekkor tűnik fel, hogy a lakásban nincsenek radiátorok.

A tizennégy emeletes épületben távhős légfűtés van. Ezt a francia technológiát a megyeszékhelyen csak ebben a házban  de az országban is csak elvétve  alkalmazzák. Szücs Zoltánék azt mondják, volt olyan időszak, amikor az elfogyasztott hőmennyiség után fizettek, az órákat azonban lekötötték a rendszerről. Szerintük pedig az lenne a megoldás  és a legtisztább helyzet  ha újra mérhetnék a lakásokban elfogyasztott hő mennyiségét, és mindenki az alapján fizetne.

Szücs Zoltán (balról) és Dröszler Tamás mutatja, honnan érkezik a lakást fűtő meleg levegő (Fotó: Kiss Teodóra)

A házban élőknek amúgy is sokba kerül az élet: a közös költség is nagyon magas, hiszen az épületben két liftet kell üzemeltetni. A szokásos kiadások  víz, szemétszállítás, takarítás díja  mellett az épület szigetelésére felvett kölcsön részletét is fizetni kell, és van, aki az ablakcserét is hitelből oldotta meg. Érthető hát, hogy szeretnének spórolni. 

-  Egyszer már foglalkoztunk a témával  - válaszolja kérdésemre dr. Beliznay Pálné, a ház közös képviseletét ellátó Bem Lakásszövetkezet elnöke. Hozzáteszi: akkor arra jutottak, hogy a jelenlegi technológia mellett nem lehet mérni az elfogyasztott hő mennyiségét. A normál távhős rendszer kiépítése pedig  - tekintettel arra, hogy sem vezetékek, sem radiátorok nincsenek a lakásokban  -legalább félmillió forintba kerülne lakásonként. Ami pedig a lakók által emlegetett régi mérőt illeti: az csak a levegőt befújó ventillátor áramfogyasztását mérte, nem pedig az elfogyasztott hőt.

A 84 lakásos épületben egyébként a közeljövőben lesz lakógyűlés, és feltehetően ott is napirendre kerül majd a téma.

Ezek is érdekelhetik