Hírek

2013.05.01. 13:19

Szombathelyi közgyűlés: ingyenes lesz a HPV elleni oltás

Szombathely - A testületi ülésen döntöttek úgy, hogy Szombathely támogatja a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás beadatását a 12. életévét betöltő lányok számára.

Bajdó Bettina

A méhnyakrák a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte. A magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa. Magyarországon évente mintegy ezer új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. Szakmailag bizonyított, hogy a méhnyakrák kialakulását 99,7 százalékban a humán onkogen papilloma vírusok (HPV) okozzák. A fertőzés nemi úton terjed, és a méhnyakrákon kívül számos egyéb súlyos megbetegedéshez vezethet. Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80 százaléka valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával.  A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai  még rákmegelőző  állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását.

Az elmúlt években több település biztosított  különböző mértékű támogatást a védőoltáshoz. A közgyűlés még egy korábbi határozatában kinyilvánította, hogy elviekben támogatja a HPV elleni védőoltás támogatásának bevezetését. Az idei költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletében 10 millió forint összegű előirányzatot terveztek, melynek következtében sor kerülhet most a vakcina beszerzésére és a HPV védőoltásról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

Az egészségügyi bizottság azt  javasolta, hogy a HPV elleni védőoltás célcsoportjaként a szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező azon lányokat határozzák meg, akik a tárgyévben töltik be a 12. életévüket. A bizottság támogatta továbbá, hogy  teljes körű önkormányzati támogatás mellett ingyenesen adják be a védőoltás. Feljánlotta az iskolaorvosok bevonását i, így iskolai rendszeren belül, szervezett keretek között történhet a  beadás.

A  közgyűlésen dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok elmondta, hogy a három oltás védettséget biztosít az ellen a vírus ellen, amely a nők daganatos megbetegedésének egyik leggyakoribb forrása. Az önkormányzat ingyen lehetővé teszi a gyermekek beoltását, ha ezt a szülők kérvényezik. Dr. Prugberger Emil (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy bár támogatja a kezdeményezést, szerinte ez nem önkormányzati, hanem állami feladat lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!