Hírek

2013.06.14. 10:59

A nyarat a felújításokra használják ki az oktatási intézményekben

Szombathely - Pénteken zárult az iskolákban a 2012/2013-as tanév és megkezdődik a 11 hetes nyári szünet. Az iskolák kiürültek, azonban az élet nyáron sem áll meg. Több helyütt ilyenkor kezdődnek a nagyobb felújítások, hogy a szeptemberben induló tanévre már minden készen álljon.

Bajdó Bettina

A Neumann János Általános Iskolában sem tétlenkednek a nyáron. Alighogy elbúcsúztatták a nyolcadik osztályosokat, s hamarosan megkezdődik a felújítás.

- A tavalyi évben megújultak a tornaterem mellett lévő öltözők - mondta Csapó Erzsébet igazgató.  - Alapos felújítás volt, olyannyira, hogy még a falakat is lebontották, s újrahúzták ezeket. Kicserélték  a nyílászárókat és a fűtési rendszer is megújult. A munkák során a vizesblokkokat is felújították. Ez volt a tavalyi nyár legkomolyabb beruházása, az önkormányzat támogatásával valósult meg. Idén is hasonló felújítást végzünk az intézményben. Most a másik oldalon lévő öltözők újulhatnak meg. Szerencsénk volt, mivel olyan pályázó nyert, aki a tervekhez képest olcsóbban tudja elvégezni a munkát. Így marad pénzünk kisebb felújításokra is.

A Neumannban pénteken búcsúztatták a nyolcadikasokat (Fotó: Benkő Sándor)

Az igazgató hozzátette, hogy az épületnek azt a szárnyát szépítik tovább, ahol a tornaterem is található. Megújul a folyosó. a klubhelyiség és egy újabb tornaszobát is kialakítanak. Ezen kívül apróbb felújításokat is terveznek.

- Van egy régi technikatermünk - folytatta Csapó Erzsébet -, ezt most szertárnak használjuk. - Ez egy normál méretű tanterem, melyet kiürítünk majd. - Kifestetjük, s ide lehet majd eszközöket is hozni. Ez lesz az új tornaszobánk. Mivel ablakai vannak, labdázni nem lehet majd, de tökéletes lesz más feladatokra. Azért van erre szükségünk, mert megemelkedett a testnevelésórák száma, s így a diákjainknak nem kell majd a folyosón vagy az udvaron tornázniuk. Jó lenne több apróbb felújítást is végeznünk, de még nem tudjuk, hogy erre lesz-e keretünk az idei nyáron.

Az iskolában a tanulók szülei is összefognak, s segítenek a munkálatokban. A leendő ötödik osztályosok szülei már be is jelentkeztek, hogy nyáron kifestetnék, rendbe tennék a  termet. Ehhez az igazgató is tudott pár jó tanáccsal szolgálni. Azért is jót ötlet a mostani felújítás, mivel a felső tagozatosok a következő négy évet ebben a tanteremben töltik majd, így a felújítás után már csak kisebb javítási munkálatokra lesz szükség, melyet az iskola is tud majd finanszírozni.

A vizesblokkok felújítása az egyik legfontosabb feladat a nyáron a Gothárd Jenő Általános Iskolában. A szombathelyi intézményben korszerűsítik az öltözőket, mellékhelyiségeket; a felújítás körülbelül 10 millió forintból valósul meg - ezt már  Mándl Józsefné igazgató árulta el.

- A vizesblokkokat teljesen korszerűsítjük - folytatta az igazgató. - Osztálytermek is megújulnak, s a tanári szobára is ráfér a szépítés. Az iskolában pár évvel ezelőtt volt nagyobb volumenű felújítás, akkor a külső homlokzat szépült meg, s kicseréltették a nyílászárókat is. Nálunk szép hagyomány, hogy a szülők is segítenek a felújításban, idén is egy tantermet ők tesznek majd rendbe. Ezen kívül informatikai teremmel is bővül az intézmény, a gyerekek nagy örömére.

Jövő héten dönt a testület arról, hogy a Zrínyi Ilona Általános Iskola  fűtési rendszerének felújítják-e.  Erre azért van szükség, mert a legkritikusabb állapotban jelenleg a Zrínyi Ilona Általános Iskola  kazánháza van. A kazánházi berendezések leamortizálódtak, minden fűtési szezon elején jelentős költséggel lehet üzembe helyezni, de ez nem biztosítja megnyugtatóan az intézmény zavartalan működését. Az intézmény jelenlegi átlag éves fűtési díja (gázdíj, villamosenergia díj)  9,3 millió forint. Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei korlátozottak, ezért a harmadik fél által történő finanszírozás kiválasztása látszik a legcélszerűbbnek. A felújítás (kazáncserék) költségeit külső vállalkozó biztosítaná 10 százalékos uniós támogatás igénybe vételével. A korszerű berendezésekkel történő üzemeltetés mintegy 30-35 százalékos gázenergia megtakarítással jár, ami a futamidő végéig fedezi a beruházás költségeit, utána a teljes megtakarítás az önkormányzat költségvetésében marad.

Visszahozza az árát

Az elavult fűtési hálózattal (kazánházzal) rendelkező intézményekben az üzemeltetés fenntartására folyamatosan átmeneti intézkedések megtétele vált szükségessé. A fűtési szezon kezdetén plusz költséggel lehet üzembe helyezni a kazánházakat, valamint  a szezon alatt is  költeni kell a biztonságos üzem fenntartására. Ez hosszú távon nem tartható, rendkívül gazdaságtalan, továbbá veszélyezteti az intézmények működését. Mindenképpen indokolt a kritikussá vált fűtési rendszerek (kazánház)  teljes felújítása a kazánok cseréjével. Érdemes megfinanszírozni a felújítást, hiszen a következő években visszahozhatja az árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!