Hírek

2013.06.09. 19:21

Diplomakoncert is volt

Kőszegi fúvószenekar gazdag történetének újabb nagyszerű állomása: kiváló minősítést értek el és karnagyuk is kiválóan diplomázott.

Némethy Mária

Nem akármilyen koncert színhelye volt a Jurisics-vár lovagterme. Kőszeg Város Fúvószenekarának minősítő hangversenye több szempontból is kiemelkedik. Egyrészt, mert egyben ez volt a 25 éves kitűnő karnagy, Szilágyi Miklós Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán „Master” szakos tanulmányait lezáró diplomahangversenye.

Másrészt a híresen mindig pontos zenekar most nem tudta betartani a kezdési időpontot, mert még akkor is érkeztek a hallgatók, s bár eredetileg 400 szék volt a teremben, újabbakat kellett behozni. Az már „csak” hab a tortán, hogy a zenekar eddigi hosszú történetének mérföldkövévé vált ez a hangverseny, hiszen rendkívüli teljesítménnyel nagyszerű minősítést értek el a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség XII. Országos Minősítése keretében.

 

A mindössze 25 éves Szilágyi Miklós vezényelte a minősítő hangversenyen Kőszeg Város Fúvószenekarát. Ez a kiváló zenekar vezeti majd a menetet június 14-én a Szent Márton-ereklye hazahozatalának 100. évfordulóján Szombathelyen a Szent Márton-templomtól a Székesegyházig (Fotó: Németh Iván)



Koncertfúvós kategóriában a lehetséges 100 pontból 94-et élérve kiemelt arany minősítést kapott a zenekar a rangos, öt tagú zsűritől. Amatőr fúvószenekarnál ez rendkívüli teljesítménynek számít. Karnagyuknak, Szilágyi Miklósnak ez volt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Master szakán tanulmányait lezáró diplomahangversenye.

Hangszerelésre és vezénylésre is kitűnő osztályzatot kapott. – Nekünk a legfontosabb a közönség elismerése, szeretete. Ezt éreztük ezen a szombaton. Horváth László klarinétmű vész, aki korábban a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart is vezette, utána megjegyezte: ő még három órán át tartó hangversenyen nem volt – hallom Bakos Györgytől, a zenekar elnökétől. Modern és klasszikus zenét is előadott ezen a fontos koncerten a zenekar.

Köztük Weiner Leo F-moll szerenád című művét, amelyet a szerző vonósoknak írt, Szilágyi Miklós karnagy hangszerelte fúvósoknak. Meglepték a közönséget, amikor Leonard Bernstein Slava! cím művének előadásakor – a szerző akarata szerint – a 67 muzsikus együtt kiáltotta ezt a szót.

A hangulatra jellemzésként: a hivatalos programban még szereplő Liszt, Erkel és Lendvay Kamilló-mű után ráadásként még öt számot kellett előadniuk. Milyen feladatok előtt állnak a kőszegi fúvósok, akik e koncertre nagy szorgalommal már szeptember óta készültek? – Továbbra sem pihenünk – mondja Bakos György, aki sorolja, milyen programjaik lesznek. Prémium kategóriában neveztek a sárvári várfesztivál július eleji minősítő hangversenyére. Június 23-án az ausztriai Wörterbergben ezer fős közönség előtt lépnek fel. Az biztos: öröm van, nagy öröm, pihenés (még) nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!