Hírek

2013.06.12. 08:43

Fél év gyakorlás után Európa-bajnok lett

Körmend - Egy íjász család hölgy tagja Molnárné Tóth Szilvia, aki fél évvel ezelőtt maga is elkezdett íjászkodni, és nemrégiben mindjárt Európa-bajnokságot is nyert. Férje ösztönzésére lett hobbija az íjászat, utazásaik ezekkel a versenyekkel kapcsolatosak.

Merklin Tímea

Szilvia civilben ügyintéző a családi faipari vállalkozásban. Kertes családi házban élnek, szép virágos kertet, sziklakertet tart. Felnevelték a fiukat, Dáriust, aki húsz éves, és még tanul, másodszakos Zalaegerszegen. A család kedvence egy orosz fekete terrier, aki Bojár névre hallgat.

- A férjem tíz éve íjászkodik, és íjkészítéssel foglalkozik. Így egy ideje mozogtam már ezekben a körökben, mint kísérő. Tavaly úgy döntöttem, én is megpróbálom. A férjem tanít, ezáltal sokat vagyunk együtt a napi gyakorlásban. Különböző erősségű íjakkal lövünk, a hölgyek számára gyengébb íjakat készítenek. Nem fizikai erőnlét kell hozzá, hanem technika, odafigyelés. Ez inkább mentális sport, szellemi erő kell, koncentráció. Nem remeghet meg az ember keze - meséli Szilvia. Az EB-győzelem május végén történt Sopronban, vadász reflex kategóriában. (Amint megtudjuk, vannak puszta íjak, csigás íjak, long-bow íjak is.)

Fotó: Szendi Péter

- Az íjászatban az egyéni eredmények motiválnak. Próbáljuk megosztani egymással a siker örömét, de a másikét nem lehet úgy átélni, ahogy az ember a sajátját megéli. A férjem, Molnár József sok nemzetközi eredménnyel büszkélkedhet: négyszeres országos és négyszeres Európa-bajnok, egyéniben egy világbajnoksági második helyet mondhat magáénak. 2008-ban a mesteríjász verseny győztese lett. Az öccse, Molnár Ferenc is íjász, aki több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen. A család szeret utazni, de utazásaik mind-mind az íjászversenyekhez kötődnek. Minősítő versenyekre járnak, amelyek ötfordulósak. Jövő hétvégén például Örkényben lesz ilyen verseny. Ezeket mindig erdőben rendezik. A szervezők úgy építik meg a pályákat, hogy egységesek legyenek. Kétévente van Európa-bajnokság, kétévente világbajnokság. A VB-re úgy lehet kijutni, ha a versenyzők kellőképpen kvalifikálódnak, vagyis különböző minősítő szinteket teljesítenek. Idén az olaszországi Sassariban lesz VB, októberben.

- A kvalifikációhoz két kiküldetési szintet kell lőni és három első osztályt. Plusz támogatót kellene találnunk, mert ezt az utazást a család nem biztos, hogy tudja vállalni. Van nevezési díj, magas az útiköltség, fizetni kell a szállást, az ott tartózkodást. De nagyon szeretnénk elmenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!