Hírek

2013.06.14. 10:20

Felkerült a világhálóra az ország baleseti térképe

A legtöbb baleset a vasi megyeszékhelyen és közelében történt, valamint a főutakon - ez derül ki a baleseti térkép alapján.

Bajdó Bettina

Az elmúlt egy év során tizennyolc halálos kimenetelű baleset történt megyében, a legtöbben személyautóban vesztették életüket (Grafika: Kelemen Attila)

Az internetes baleseti térképen az egész országot, így Szombathelyt, valamint a város térségét is figyelhetjük. Ikonokkal jelöli a program, hogy hol és milyen jellegű baleset történt. A térkép használata egyszerű, ki kell  választani az adott  települést. Bal oldalon, felül nagyíthatunk rá a kívánt területre, a jobb oldali sávban a pedig meg  lehet adni, hogy autóbuszt, tehergépkocsit, személyautót, motorost, biciklist, vagy gyalogost ért balesetre vagyunk kíváncsiak. Az esetek súlyos és halálos kimenetel szerint is szűrhetők. A térképen különböző ikonok jelölik az esetek helyét, dátummal megjelölve. Azt is kiválaszthatjuk, hogy mekkora időintervallumot öleljen fel a kutakodás, maximum egy évvel ezelőtti baleseteket mutat meg a térkép utcára pontosan.

Ha az összes balesetet szeretnénk megnézni az országban, akkor nem látunk mást, csak ikonokat egymás hegyén-hátán. Vas megyében már jobb a helyzet. Az elmúlt egy évben 18 halálos baleset történt a megyében:  négy a 86-os főúton, négy a 8-ason, kettő-kettő a 89-es és 87-es főúton, valamint egy a 84-esen, a többi  valamelyik alacsonyabb rendű úton. Azt is könnyen kideríthetjük, hogy milyen járműben történt tragédia. Az ikonok alapján látszik, hogy három halálos teherautó-baleset történt, személyautóban nyolcan haltak meg, motoron hárman, biciklin hárman, és egy gyalogos. Ez utóbbi eset Kőszegen történt tavaly december elején. A térképen az is látszik, hogy az elmúlt egy évben nem volt halálos autóbusz-baleset a megyében.

Ha súlyos baleseteket szeretnénk megnézni, jóval több ikont láthatunk a térképen. A legtöbb a megyeszékhelyen és környékén látható. Súlyos baleset kétszer történt autóbuszon utazókkal és tizenhétszer teherautóban ülőkkel. Súlyos sérüléssel járó kerékpáros baleset tizennégyszer, súlyos sérüléssel járó gyalogos baleset tízszer történt az elmúlt egy év során a megyében.

Szombathelyen az elmúlt egy évben egy halálos baleset történt,  tavaly július 3-án, a Söptei úton egy személyautóban. Súlyos autóbusz-baleset nem történt a városban, teherautóval pedig háromszor karamboloztak úgy, hogy súlyos sérülések keletkeztek.

 

Az elmúlt egy hónapot sem úsztuk meg halálos kimenetelű baleset nélkül.  Május 24-én 86-os főúton Egyházasrádóc közelében egy kerékpáros vesztette életét. Ugyanezen a napon Körmend belterületén egy gyalogos halt meg a zebrán. Ez nincs a térképen. Május 25-én  Gasztonynál, a 8-as főúton egy motoros vesztette életét.

Címkék#baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!