Hírek

2013.06.09. 19:37

Hét év lehetőségei

„2014- 2020 Stratégiai tervezés” címmel tartott fórumot a Magyarok a Piacon Klub és a Vas Megyei Önkormányzat a napokban a megyeházán.

Németh Adél

A beszélgetésen a gazdasági élet szereplőit a következő hét év uniós pályázatairól tájékoztatták. A Magyarok a Piacon Klub az országban immár 11. alkalommal szervezett kerekasztal beszélgetést. Célja, hogy egy asztalhoz ültesse a központi és a megyei tervezés felelős szereplőit a vállalatok vezetőivel. Ez történt a múlt héten Szombathelyen is, ahol a gazdasági élet szereplői előtt vázolták fel a 2014-2020-as időszak várható fejlesztéseit.

A megjelenteket Kovács Ferenc megyei elnök köszöntötte, aki elsődleges célként a munkahelyteremtést és a munkahelyek megtartását jelölte meg. Kiemelte: országgyűlési képviselőként is fontosnak tartja, hogy a pályáztatás folyamatát a mostaninál jóval gördülékenyebbé tegyék a vállalkozások számára.

Hangsúlyozta: a megyei közgyűlés dolga az is, hogy szolgálja a munkahelyteremtő vállalkozásokat. A következő hét év uniós operatív programjairól Buzás Sándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal gazdaságpolitikai elemző és tervező főosztályának vezetője nyújtott tájékoztatást. Ismertette, hogy hivataluk a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként jött létre. Munkájuk jelentős többségét immár hosszú hónapok óta a 2014-2020-as év gazdasági tervezése teszi ki.

 

Kovács Ferenc megyei elnök és Szőcs Árpád, a Magyarok a Piacon Klub főtanácsadója a megyeházán (Fotó: Kiss Teodóra)



Főbb változás, hogy a következő hét évben Brüsszel még inkább nyomon követi a pénzek útját, s eredménytelenség esetén leállíthatja a kifizetéseket. Az unió 11 célterületet határozott meg, amiken keresztül a gazdasági élet szereplői pályázatokat nyújthatnak be. Kiemelte: a megyék szerepe még inkább felértékelődik, mivel tervezési koordinációs szerepet kapnak.

Tény az is, hogy kevesebb operatív program lesz. Elmondta, hogy a lehívható források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Azaz, a következő hét évben kevesebb forrás jut egyebek mellett intézményfejlesztésre, oktatásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós 6700 milliárd forintnak több, mint felét gazdaságfejlesztésre költik, ami nagy lehetőségeket tartogat a vállalkozások számára. Éppen emiatt is kérte a jelenlévőket, hogy ismerkedjenek a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) és a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) szavakkal, s lehetőségeivel.

 

 



Cseszlai István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési referense ismertette, hogy az országban jelenleg 93 Leader csoport működik. Egy-egy szervezet átlagosan 770 millió forint fölött rendelkezik. A Leader-módszer egyedisége abban nyilvánul meg, hogy nem felülről, hanem a helyi igényektől függően építkezik. Terveikről elmondta, hogy a jövőben az ország teljes területét le szeretnék fedni, azaz a 10 ezer lakos feletti városokat is bevonnák a munkába. Cseszlai István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési referense elmondta, hogy a város és a vidék együttműködése kapcsán egyebek mellett még több termelői piac jönne létre a 10 ezer lakos feletti településeken. Azonban oda kell figyelni arra, hogy a városok ne domináljanak majd a vidék felett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!