Hírek

2013.06.06. 13:19

Könnyebb pofont lekeverni?

Súlyosabban büntetik a családon belüli erőszakot 2013. júliustól a büntető törvénykönyv napokban elfogadott módosítása szerint; önálló tényállássá teszik a kapcsolati erőszakot.

Merklin Tímea

A hírek szerint a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban büntetik majd, ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, vagy ha kapcsolatukból közös gyermek született. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

Hogyan ragadható meg a családon belüli erőszak? - kérdeztük dr. Csizmadia Attila ügyvédet. - Az erőszak lehet fizikai jellegű káros hatás, amely tettleges bántalmazással társul, de ehhez hasonló kárt tud okozni a lelki jellegű bántalmazás, amely szavakkal, félszavakkal, célzásokkal történik. Ezt a hozzáállást lelki terrornak mondja a köznyelv.

Olyan tettek is ide tartoznak, amelyek nem az agresszió kisülései, -ütések, verések, szúrások stb. -, hanem mulasztások; például az egyik nem hajlandó a másikkal egy asztalhoz ülni, elissza a családi bevételt vagy nonverbális eszközökkel, akár szavak nélkül terrorizálja, magatartással érzékelteti rosszallását, negatív kritikáját, ellenségességét. Mindez sajnos nehezen bizonyítható, hiszen ki látta, ki hallotta a sértetten kívül.

 

A verbális erőszak jobbára a nők fegyvere, a férfiaknak inkább eljár a keze (Infografika: Kelemen Attila)

 


Egy megromlott házasságban, egy fedél alatt, a gyerek másik szülő elleni hangolása, hergelése, illetve maga a veszekedés is lehet a lelki erőszak része. Az új Btk. szerint is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődésének veszélyeztetése.

Testi veszélyeztetésnek számít például az éheztetés, értelminek, ha nem járatják a gyereket iskolába, erkölcsinek, ha például a szeme láttára közösülnek, vagy sokat és rendszeresen italoznak, érzelmi veszélyeztetés a veszekedés, a kiabálás, a tettlegesség. A mindennapi élet azt mutatja, hogy házastárs elleni verbális erőszak inkább a nők fegyvere, ők főleg a szájukat használják, a férfiaknak inkább eljár a keze.

A pofon ha nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sértésnek számít, de lehet tettleges becsületsértés is. A kést az esetek számát tekintve inkább a nők használják, ők szúrnak azért, mert a másik elől már máshogy nem tudnak kitérni, ez az életveszélyt okozó testi sértés ha a másik túléli.

Az is gyakori manapság, hogy valaki kiirtja a családját, vagy szerelemféltésből lelövi a partnert, aztán öngyilkos lesz. Az elkövető meghalt, nincs eljárás. Nem lehet megkérdezni tőle, hogy miért tette, hogy jutott idáig. Mindezek eredője a rossz vagy hiányos kommunikáció - véli dr. Csizmadia Attila. A kapcsolati partnerek meg sem hallgatják egymást, fel sem teszik a kérdést, hogy milyen napod volt, mi van veled, miben segíthetek. Egy idő után már be kellene mutatkozni, ki az egyik és ki a másik, és újra meg kellene ismerkedni, olyan sok a kibeszéletlenség, a felgyülemlő sérelem.

Gyakori, hogy a feszültségeket a gyerekeken töltik ki. Hogy egy harmadik belép a kapcsolatba, az annak a következménye, hogy nem foglalkoztunk egymással. Ha már nagy a düh, és mindent elönt a negatív indulat, szakember még segíthet. Egy pszichológus, aki párterápiában beszélteti a feleket, vagy egy mediátor, aki kommunikációs eszközökkel segít megtalálni a felek között a közös nevezőt.

Bátorság kell a kommunikációhoz is, hiszen lehet, hogy könnyebb egy pofont lekeverni, mint megkérdezni, mi a baj. A zaklatás a régi Btk.-ban is benne volt. Ide tartozik, aki a másikat megfélemlíti, a mindennapi életébe önkényesen beavatkozik, rendszeresen vagy tartósan háborgatja, visszaél a hatalmi vagy befolyási helyzetével. Magánindítványos eljárásban büntethető, vagyis a sértett kifejezett óhajától teszik függővé, hogy legyen-e ügy belőle. Ha bárki feljelentésére indulhatna, az elkövető talán fékezné, mivel belegondolhatna: ha a külvilág tudomására jut a tett, a feljelentést nem csak az áldozat teheti meg.

Ám a sértett félhet is, hiszen a feljelentés újabb erőszakot szülhet. Például az erőszakos közösülés alapesete is magánindítványos eljárás. Itt a sértett kímélete indokolja, hogy ne kelljen még egyszer átélnie, mikor elmondatják vele a részleteket.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!