Hírek

2013.06.30. 19:55

Lovasok tisztelegtek a hős vasiak előtt

Idén is megrendezték a Hűség falvai lovastúrát. Szombaton és vasárnap százak emlékeztek a nagyszerű elődökre, akik kiálltak magyarságtudatukért. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter fővédnöksége alatt számos eseményre került sor.

Kozma Gábor

A hűség falvaiban rendezett lovastúra már pénteken kezdetét vette, mivel fogadták az ország más részeiből ide érkezőket. A lovak elhelyezése és az elszállásolás után másnap kezdetét vehette a túra. Az emlékezők, akik a hűség falvai előtt tisztelegtek, a reggeli eligazítás után Narda felé vették az irányt. Itt már sokan gyülekeztek, majd délben feltűntek a lovasok.

Egyenesen a falu elején lévő trianoni emlékműhöz vonultak, ahol a vendégeket a helyiek ünnepélyesen várták. Elsőként Glavanics Krisztina polgármester üdvözölte a lovasokkal érkező dr. Töll László alezredest, valamint Potáti Árpádot, a nemzeti összetartozás bizottságának elnökét. Ezt követően a történész-alezredes rövid beszédet mondott az emlékműnél.

Hangsúlyozta, hogy az első világháborúban 660 ezer magyar katona esett el, áldozathozatalukat nem értékelte a kor és annak országcsoportjai. Az út Trianonhoz vezetett, s ez a sokk máig ható. Töll László éppen ezért emelte ki a helyiek azon nagyszerű tettét, hogy a népszavazáskor nem a vesztesből hódítóvá lett Ausztriát, hanem Magyarországot választották. Mint mondta, ez külön is elismerésre méltó, hiszen horvátajkú magyarok álltak ki a haza mellett. A szónok szerint ez az igazi megtartó erő, ez sugároz összetartozást.

Potáti Árpád beszédében szólt a történelmi tényekről, úgy mint a haza feldarabolásáról,a 20-ról 8 millióra csökkent népességről és arról, hogy egy olyan országot büntettek,amely már évszázadokkal előtte megvédte a keresztény Európát. Mint mondta,életben tudott maradni az a nép, amelynek 325 ezer négyzetkilométeres országából csak 93 ezret hagytak meg.

A hűség falvai, köztük Narda, de említhető a többi település is, arra példa, hogy a nemzettudat nem silányítható el. A mostani túra is ezt erősíti meg, fogalmazott az egyesületi vezető a nardai megemlékezésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!