Hírek

2013.06.04. 12:18

Megmentették az őzgidát

Hepienddel végződött egy vasárnapi, gencsapáti történet.

Kozma Gábor

Az egyik kerítésnél súlyosan sérül kisgidát fedeztek fel, alig volt már ereje. Értesítették Bogáti András szombathelyi polgári természetőrt, aki biztonságba helyezte az állatot. A kis jószág most Kőszegen gyógyul.

Pár éve hatalmas vitákat folytattak arról vadászok és nem vadászok, hogy illő e kerítést emelni a saját terület köré. Tény, hogy történtek vadbalesetek, nem egy kitörni szándékozó vaddisznó, őz, szarvas esett halálos csapdába. Persze, a kerítés is már egy csapdahelyzet volt, de mint emelői mondták, meg kellet védeniük az állományt. Ezúttal egy más jellegű kerítés okozott bonyodalmakat, majd végződött hepienddel a történet.

Bogáti Andrásnak szóltak, aki azonnal a kisgida segítségére sietett.Így van remény arra, hogy a jószág kiheveri a kerítésharcot (Fotó: Gombás Nikoletta)



- A közelünkben élő állatoknak néha szükségük van egy olyan angyalra, aki kihúzza őket szorult helyzetükből  - mondta el Gombás Nikoletta, aki tanúja volt egy sikeres és megható állatmentésnek. A két főszereplő egyike Bogáti András szombathelyi polgári természetőr, aki köztudottan törődik az állatokkal és ahol tud, segít. Civil munkája mellett gyakran kap a lakosságtól segítségkérő hívásokat, ő pedig elhivatottsága és állatszeretete által vezérelve pattan autóba, hogy védenceit biztonságban tudhassa.

Történetünk másik szereplője pedig egy ártatlan kis őzgida. - Csupán egy nappal azután, hogy egy panzióban eltévedt denevért természetes környezetében útjára engedtem, már jött is az újabb hívás - mondja. - Szőlősgazdák figyeltek fel arra az őzbébire, aki sérülten feküdt egy kerítés mellett. Kimentem a Gencsapátiban talált gidához és gondozásába vettem, majd orvoshoz vitte-. Meglehetősen rémült volt az egy hónapos körüli gida - mondja.

 

Szőlősgazdák figyeltek fel a sérült őzbébire egy kerítés mellett, a kis jószág most Kőszegen gyógyul (Fotó: Gombás Nikoletta)


Mint kiderült, a kis őzikének a kerítéssel folytatott közelharca állkapocstöréssel végződött. Megsérült a fején, fülén nyílt sebek keletkeztek. Mivel ilyen állapotban a fiatal állat szabadon engedése a halálos ítéletet jelentené, ehhez jön az emberszag, ami miatt az anyja már nem fogadná el, az őzikét Kőszegre vitték. Most ott lábadozik egy másik őz és egy nyúl társaságában. Bár valószínűleg nagy fájdalmai vannak, hősiesen tűri sorsát, és nagy szüksége van arra, hogy szurkoljunk érte, mert a következő napok sorsdöntőek lesznek számára.

Bogáti András szerint elhagyott állathoz, kölyökhöz, fiókához csak akkor nyúljunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy szülei nem térnek vissza, vagy az állat sérült. A legtöbb gida és rókakölyök csupán a mamájára vár, amikor egyedül találjuk - int a férfi.

 

 

Emberiességből példát, állatszeretetből irányt mutat Bogáti András és a hozzá hasonlóan gondolkodók. Mert igaz, hogy van törvényünk az állatok védelmére, mégis naponta pusztítják őket a homo sapienshez tartozók. Primitív emberek mindig voltak és lesznek is, de a felelős társadalom féken tarthatja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!