Hírek

2013.06.09. 19:26

Mi lesz veled, uszoda?

Szombathely - A keresztfinanszírozás tilalma miatt a Vasivíz ZRt. nem tudja tovább fizetni az uszoda és a termálfürdő tetemes veszteségét.

Kupi Györgyi

A város sem biztosított erre pénzt. A város nem akarja finanszírozni a fedett uszodát és a termálfürdőt, a Vasivíz ZRt.-nek pedig az idén ez már tilos, ugyanis a keresztfinanszírozás tilalma miatt nem lehet az alaptevékenységből befolyó hasznot másra fordítani, mint az alapszolgáltatásra, azaz a víz- és csatornahálózat működtetésére.

Németh Kálmán képviselő szerint a szombathelyiek által fizetett vízdíj 25 százaléka ment eddig az uszoda és a termál veszteségének a finanszírozására. Azt kérdezte, ha a keresztfinanszírozás megszűnik, akkor ennyivel csökken-e a szombathelyiek vízdíja. Az idén 130 millió forintot kért a megyeszékhelytől a Vasivíz vezérigazgatója az uszoda és a termál veszteségének pótlására, egyelőre úgy tűnik, nem kapja meg, viszont meg kell találnia a megoldást az létesítmények további működtetésére. Tavaly összesen háromszázmillió forintba került ez, de a bevétel alig több mint százmillió volt.

Nem csak a közszolgáltatók, hanem a tulajdonosaik is nehéz pillanatokat élnek meg ezekben a hetekben. Nehéz megoldani ugyanis, hogy a cégek által üzemeltetett jóléti létesítményeket a keresztfinanszírozás tilalma miatt miből működtessék tovább. Bajban van a szombathelyi uszoda. Amíg lehetett finanszírozni a működtetését a lakosság által befizetett vízdíjakból, addig – legalább is a közvéleménynek – fel sem tűnt igazán, hogy a Vasivíz ZRt. által működtetett Fedett Uszoda és Termálfürdő is pénzbe kerül.

Az idén az uszoda fenntartásához 130 millió forint külső forrás (önkormányzati támogatás) kellene (Fotó: Szendi Péter)

 

A májusi közgyűlésen szembesülhettünk vele, hogy ez valójában mennyibe is. A Vasivíz ZRt. vezérigazgatójának, Kohut Viktornak a közgyűléshez benyújtott tájékoatatójából kiderül, hogy az idén az uszoda fenntartásához 130 millió forint külső forrásra (önkormányzati támogatásra) lenne szüksége, ezt az összeget kérte az önkormányzattól. Ennek az az oka, hogy az idén megszűnt az a lehetőség, hogy a közműszolgáltatók az alaptevékenységből (esetünkben a víz- és csatorna szolgáltatásból) befolyó bevételből, haszonból finanszírozzák a jóléti szolgáltatásokat.

Tavaly a Vasivíz ZRt. 195 millió forinttal pótolta ki a két vizes létesítmény 302 millió forintos költségvetését, ezt az idén már nem teheti meg. A közgyűlésen az uszoda bezárásának a lehetősége is felmerült, ám a testület úgy döntött, ezt a tulajdonos – azaz Szombathely – hozzájárulása nélkül nem teheti meg a zrt. vezetése, amely felszólítást is kapott, hogy keresse meg, hogyan tudja a cég üzemeltetni a jóléti létesítményeit. A képviselő- testület ugyanezen a napon módosította az idei költségvetését is, ám ez nem tartalmazza az uszoda és a termálfürdő működtetéséhez szükséges 130 millió forintot. A cégnek fel lett adva a lecke. A vállalkozásnak május 31-éig nyilatkoznia kellett arról, hogy nem folytat az alaptevékenységen túl más tevékenységet, és az ezt alátámasztó dokumentációt is be kellett nyújtania.

Amennyiben a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a dokumentáció alapján nem találja igazoltnak, hogy az alaptevékenység bevételéből más tevékenységet a szolgáltató nem finanszíroz, akkor akár meg is tagadhatja a működési engedély kiadását, illetve bírságot is kiszabhat. Kohut Viktor képviselői kérdésre elmondta, hogy igyekeztek a szombathelyi vállalkozásoknál népszerűsíteni az uszodabérletet, ám ha ez sikerülne, azzal sem lehetne kitermelni a működtetési költséget.

 

 

 

Az önkormányzat jogi, gazdasági és pénzügyi bizottság is megtárgyalta a kérdést. Németh Kálmán szerint a szombathelyiek által fizetett vízdíj tetemes része (huszonöt százaléka) ment 1996 óta az uszoda finanszírozására. Azt kérdezte, számíthatnak-e ezek után Szombathely lakossága olcsóbb vízdíjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!