Hírek

2013.06.10. 12:42

Olyan, mint egy Bruce Willis film, mondják Győrújfaluban

Győrújfalu - Úgy tűnik, megússzuk - szinte egy emberként sóhajt fel ezekben az órákban-napokban Győrújfalu lakossága. A gát tartja a hatalmas vizet, nem volt hát hiába a rengeteg munka. Amelynek részese a falu korábbi polgármestere, Cserjés László rádiós újságíró is.

Kozma Gábor

- Ötszáz méterre lakom a bázistól, vagyis a focipályától, ahol a sátrakat felhúzták, s ahonnét a védekezést és az ellátást irányítják - mondja Cserjés László, a  győri rádió egykori beat műsorainak népszerű műsorvezetője. Aki Győrújfalu polgármestere volt 1998-2006 között.  - Nos, ezen az ötszáz méteren ma  négyszer igazoltattak. Még ez sem volt elég, mert megkérdezték: milyen busz jár arra, amerre lakom. A faluban 1424  ember él, 900 főt telepítettek ki. Mi, akik maradtunk, a védekezést segítjük. Hogy nem kis erőkkel védik az értékeket, arra jellemző, hogy 500 rendőrt vezényeltek a településre - mondja.

A győrújfalui gáton éjjel-nappal dolgoznak a  hivatásosok, önkéntesek.

Cserjés László már átélt nagy árvizet. Fotó: Kiss Teodóra

A falut e napokban gyakorlatilag elzárták a külvilágtól. Éjjel helikopterek cikáznak,  fényszórókkal világítják meg a házakat. Rendőrkocsik cirkálnak az utcákon, s  ha valami gyanúsat észlelnek, azonnal lecsapnak az egyenruhások.

- Olyan mozgalmas ez az egész, mint egy Bruce Willis film  - mosolyodik el Cserjés László, aki a maradék ételt szállítja Győrbe, egy állatmenhelyre. Semmi sem vész kárba. - A Duna most beállt. Erre mondják az itt élők: gondolkodik. Az jó lenne, ha mielőbb döntene, mármint az apadás tekintetében, mert a gátak nagyon áznak.  Már nem engedik rá a nehézgépeket a töltésre, csak terepjárók, furgonok mehetnek oda. Azok nem süllyednek el. Sok a buzgár, a feltörő víz, de ezektől nem kell tartani, ez vele jár. Polgármesterként már  éltem át nagy  árhullámot,   2002-ben. De az nem volt ennyire  vészes. Most tényleg megijedt a falu lakossága, a kitelepítéskor döbbentek rá, nem babra megy a játék. Szerencsére ember és jószág nincs veszélyben, a védekezés kiválóan szervezett - halljuk.

Bár nagyobb a víz, mint 2002-ben, a technológia is más. Most a  búvárok a Duna felőli oldalt is  lefóliázták, így sokkal hatásosabb a védekezés. Sokat  segítettek a pápai  illetőségű katonai helikopterek, hiszen  egyszerre 100 homokzsákot emeltek és nem  dagonyáztak. Mostanra   várakozás érződik mindenütt.

- Talán már  túl  vagyunk a nehezén, megússzuk - folytatja Cserjés László. - Köszönet mindenkinek, aki segített. Közte  sok vasi, őrségi barátunknak,  tűzoltóknak, katonáknak, katasztrófavédelmiseknek, rendőröknek. A győri XII. Arrabona Légvédelmi  Rakétaezred katonái és parancsnoka,  Kovács Ferenc mérnök-ezredes végig velünk volt, de  jöttek segíteni Pannonhalmáról, vagy egy  győri idősotthonból. A diákok több iskolában becsületkasszát állítottak,  50-100 forintok gyűlnek  ilymódon. Úgy fénylik ez, mint az arany.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!