Hírek

2013.06.14. 17:11

Pákh Imre, a műgyűjtő

A Celldömölkön július végéig látható húsz Munkácsy-festmény tulajdonosa, Pákh Imre is ellátogatott nemrégiben a KMKK galériáján lévő kiállításra. A rendkívül közvetlen és szimpatikus üzletemberrel, műgyűjtővel Fehér László polgármester beszélgetett.

Nagy Ildikó

Úgy becsülik, Munkácsy Mihály hétszáz képet festhetett, ebből hatszázötvennek van nyoma a szakirodalomban, és háromszázról tudják pontosan, hogy hol, kinek a tulajdonában van. A világon a legnagyobb Munkácsy-magángyűjteménnyel Pákh Imre rendelkezik.

- Hol is tartunk, mennyi van pontosan?  - fordult a közönség soraiban ülő Bakó Zsuzsanna művészettörténészhez, a celldömölki kiállítás kurátorához Pákh Imre, amikor az őt faggató Fehér László a gyűjteményről kérdezte. Majd miután megegyeztek, hogy negyvennyolc-ötven képnél tarthatnak, Pákh Imre elmesélte, hogy bizony nem követi pontosan gyűjteménye alakulását. Így aztán előfordult az is, hogy egy kiállításon irigykedve nézett egy Munkácsy-festményt, és csak pár perc elteltével vette észre a mellette lévő feliratot, amelyből kiderült, hogy a kép az övé...

Pákh Imrével (balra)Fehér László, Celldömölk polgármestere beszélgetett a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aulájában, amely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Az intézmény galériáján július 30-áig még megtekinthető a húsz festményből álló kiállítás (Fotó: Benkő Sándor)

- A családban volt egy Munkácsy-rajz  - adta meg a meglehetősen egyszerűnek tűnő választ a "hogyan kezdődött?" kérdésre Pákh Imre, aztán kiderült, a lokálpatriotizmus is Munkácsy felé terelte: mindketten Munkácson születtek. És még valami. Valami, ami lehet szerencse, de lehetett akár tudatos döntés is. Méghozzá remek üzleti érzékre alapozott döntés. Munkácsy ugyanis Amerikában nagyon népszerű volt, sok képet adott el oda, és a 90-es években ezek kezdtek fel-feltűnni az árveréseken. Az első tíz-tizenöt festményt személyesen választotta ki a gyűjtő, és bizony előfordult, hogy mellényúlt, mert a szerzeményről utóbb kiderült, hogy semmi köze Munkácsyhoz.

- A fő szempont az volt, hogy tetsszen - mondta, és elmesélt egy esetet.

- Az Apa születésnapja című festményt szerettem volna megvásárolni, az aukcióra egy ügyvédet küldtem, akivel előtte tisztáztuk, meddig mehet el a licit során. És mivel az ügyvéd,  ahogy az elvárható volt tőle,  tartotta magát a megbeszélt összeghez, rálicitáltak - idézte fel a régi esetet, ami végül jól végződött. A képet megvásárló dúsgazdag amerikai ugyanis nem sokkal később tönkrement, a képeit elárverezték, így végül a kiszemelt festmény is a Pákh-gyűjteménybe került. Akárcsak a Golgota, amit 2003-ban vásárolt meg. A vásárlást ma már szakemberekre bízza a gyűjtő, az itthon Munkácsy-kommandóként emlegetett csapat tagjai mondják meg, mely képek illenek a gyűjteménybe.

Az első nagyszabású Munkácsy-kiállítást 2005-ben rendezték Magyarországon, akkor 400 ezer ember látta a képeket. Azon a kiállításon Pákh Imre amerikai otthonának falairól leakasztott festményeket is bemutattak. A képeket elhozták, a kampók pedig másfél évig éktelenkedtek a falban, mire tulajdonosuk rájött: Munkácsy képeit mindenkinek látni kell. Így  felesége unszolására  új képeket akasztott a falakra: most huszadik századi magyar alkotók művei között élnek.

A látogatás alkalmával többen szemtanúi lehettek egy kedves jelenetnek. A Celldömölkkel testvérvárosi szerződést aláíró Munkács képviselői egy, a munkácsi várat ábrázoló festményt hoztak ajándékba. Amikor Pákh Imre meglátta a képet, azonnal odalépett, és szemügyre vette a festményt. Nem eladó, mondta zavartan a delegáció egyik tagja, mire Pákh Imre megkönnyebbülten felnevetett: csak azt néztem, hogy rajta van-e a turul...

A hallgatóság pedig jól tudta, miért olyan fontos az a turulmadár...

- Apám kívánságát teljesítettem azzal, hogy "visszarepítettem" a turulmadarat a munkácsi vár tetejére  - mesélte. A milleniumi emlékműként szolgáló egytonnás bronzmadarat ugyanis a Vörös Hadsereg 1945-ben beolvasztotta, sok-sok sarló és kalapács, ötágú csillag készült belőle a szovjet emlékművekre... Munkács önkormányzata Pákh Imre jelentős anyagi támogatásával elkészíttette az új turulszobrot, ami azóta is ott magasodik a munkácsi várban.

 

 

Pákh Imre üzletember, műgyűjtő 1950-ben született Munkácson. A leningrádi egyetemen arab szakon végzett, ott ismerte meg amerikai, leendő feleségét, akivel később Amerikába költözött. 1979-ben közgazdász diplomát szerzett a New York Egyetemen. Gyárakat alapított, kemikáliákkal, fémkereskedelemmel foglalkozott. Ma övé a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

2011 májusától 2013 áprilisáig a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke volt. A Munkácsy Alapítvány elnöke. Második feleségével, két gyermekével New Yorkban él, Budapesten is van lakásuk, ott is sokat időznek.

Munkácsy öröksége - jegyzet

Pákh Imre megszállottan hiszi és hirdeti, hogy Munkácsynak nemzetegyesítő ereje van. A magyaroknak hősökre van szükségük, és meggyőződésem, hogy Munkácsyban is a hőst látják, mondta Celldömölkön. Elárulta azt is, hogy néha be-bekukkant egy-egy magyarországi Munkácsy-kiállításra, elidőzik a képek között, és közben kihallgatja a látogatókat. A látogatók pedig csak szépeket mondanak...

És milyen igaza van: a kemenesaljai kisváros művelődési otthonának emeleti galériája pár hete (és még néhány hétig) valóban a béke birodalma. Mintha a bordóra festett falakon sorakozó gyönyörű képekkel Munkácsy üzent volna: csendre, megbékélésre intve minket.

És szerencsére Munkácsy üzenetét sokan meghallották. Ha úgy vesszük, a celli kiállítás is ékes bizonyítéka ennek. Sohasem tagadtam, hogy jobboldali vagyok, nyilatkozta néhány évvel ezelőtt egy interjúban Pákh Imre. Ahogy Fehér László celldömölki polgármester sem tagadta soha, hogy baloldali. De ez a különbözőség valahogy semmit nem számított. Sem akkor, amikor az asztalitenisznek köszönhető ismeretség apropóján Fehér László felvetette, hogy nem lehetne-e összehozni egy Munkácsy-kiállítást Celldömölkön, sem akkor, amikor ott ültek egymás mellett az aulában. És ez így van rendjén. Így lenne rendjén mindenhol. A Parlamentben, az utcán, a munkahelyeken, mindenhol.

Munkácsy festményei július végéig maradnak Celldömölkön. Aztán leakasztják őket a falról, óvatosan becsomagolják, és még óvatosabban teherautóra rakják őket. A festményeket elviszik, de reméljük, Munkácsy öröksége itt marad közöttünk. Nagyon nagy szükség lenne rá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!