Hírek

2013.06.27. 10:56

Reális sikerek: Palkó András szereti a kihívásokat

Szentgotthárd - Palkó András, a SZOI Vörösmarty Mihály Gimnázium (a tizenkettedik évfolyamot ősszel kezdő) tanulója a tanévben számos megyei és országos tanulmányi versenyen szerepelt szép eredménnyel.

Kiss Tamás

Palkó András az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjén fizikából, az I. kategóriában 7. helyezést ért el, a matematika II. kategória döntőjén 30. és ugyancsak az OKTV döntőjén informatika II. kategóriában tizedik lett. A Bolyai János megyei matematika versenyt megnyerte, a Gordiusz matematika versenyen megyei 3. helyezést ért el. A Nemzetközi Kenguru matematika versenyen országos 6. helyezésig jutott, az Eötvös Loránd megyei középiskolai fizika versenyen ő lett a legjobb, a III. Béla megyei informatika versenyen egyéni 4. helyezést szerzett, a gimnázium csapata ráadásul itt második lett.

Az eredményhalmozó Palkó András villamosmérnöknek készül, de a néptáncot is folytatni szeretné. Fotó: Benkő Sándor

Nem akármilyen tanév után van tehát Palkó András, aki beszélgetésünk elején azt hangsúlyozta, hogy szülei, tanárai és az iskola segítsége nélkül nem érhette volna el a felsorolt eredményeket.

- Valószínűleg a génjeimben van a matematika, a fizika és az informatika szeretete - mosolygott aztán András, aki a családi hátteréről szólva elmondta: édesanyja matematika-informatika szakos tanár, cukrászként dolgozó édesapja pedig eredeti szakmája szerint vegyészmérnök, vagyis: volt honnan örökölnie a reál-vénát.

- A szüleim kiskoromtól fogva sokat foglalkoztak velem. Szeretem a feladatokban rejlő kihívásokat. A legtöbbnél a megoldáshoz csak egy jó ötlet kell, és kész is - mesélte András, aki arra is büszke, hogy a Mol tehetségtámogató pályázatán is sikerrel vett részt.

Palkó András arról is beszámolt, hogy olyan szakmát szeretne magának, amelyben szívesen dolgozik és a tudását meg is fizetik: ennek szellemében villamosmérnöknek készül, ugyanígy azonban az is fontos számára, hogy hobbiját, a néptáncot az egyetemi évek alatt is gyakorolni tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!