Hírek

2013.06.12. 16:11

Száz éve hozták haza Szent Márton ereklyéjét

Szombathely - Sokféleképpen emlékezik az egyház, Szombathely a Szent Márton ereklye 100 évvel ezelőtti hazahozatalára.

Némethy Mária

Az akkori megyés püspök, gróf Mikes János kérésére 1913. június 13-án érkezett a franciaországi Tours-ból Szombathelyre egyházmegyénk védőszentjének, a vasi megyeszékhely híres szülöttének, Szent Mártonnak a fejereklyéje.

Óriási ünnepséggel fogadták elődeink a szent hazaérkezését. Több hónapon át tartó előkészülettel az akkor 30 ezer lakosú városban olyan nagyszabású  ünnepséget szerveztek, amelyre nem volt még példa Szombathelyen. Az esemény nem maradt az egyház belügye. A papság összefogott a világiakkal, és nem csak katolikusok vettek részt az országos jelentőségű, nagyszabású rendezvényen.

Minderre most emlékezik a város. Szerdán a korabeli dokumentumokból nyílt kiállítás a püspöki  palota Sala Terrenájában.

A korabeli fotókból, a hazahozatal dokumentumaiból nyílt kiállításon dr. Melega Miklós,  a megyei levéltár igazgatóhelyettese beszélt az ereklye Szombathelyre történt hazahozatalának körülményeiről, a nagy ünnepség lefolyásáról. Kiállítási megnyitójában  dr. Veres András megyés püspök Szent Mártonról, az ő tiszteletéről szólt. Az ünnepségen közreműködött a székesegyházi Werner Kórus dr. Pem László egyházmegyei zeneigazgató és székesegyházi karnagy vezetésével.

Az ünnepségsorozat folytatásaként csütörtökön 16 órától a Szent Márton-ereklye 1913-as hazahozataláról vetített képes előadást tart dr. Melega Miklós a Szent Márton-templomban. Onnan  - úgy, ahogyan száz éve - háromnegyed 5-kor kezdődik az átvonulás a székesegyházba, ahol 18 órától ünnepi szentmise lesz a centenárium és a székesegyház felszentelésének 199. évfordulóján. Ennek főcelebránsa Alberto Bottari de Castello oderzói címzetes érsek, apostoli nuncius lesz.

Az ünnepségsorozat záróeseménye szombaton délután fél 2-kor kezdődik. A Szent Márton emlékhelyek című időszaki kiállítást nyitja meg a megyei könyvtárban Horváth József pápai prelátus, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke. Ezen Kőszegfalviné Pajor Klára képeslap-, Steindl Rezső bélyeg-, és a Berzsenyi Dániel Könyvtár dokumentumgyűjteményéből összeállított tárlatot láthatják az érdeklődők július 4-éig. Alkalmi postahivatal és bélyegzés június 15-én 10-16 óra között lesz a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!