Hírek

2013.06.29. 12:08

Vásárlázban ég az Őrség

Őriszentpéter - Idén 33. alkalommal rendezik meg az Őrségi Vásárt, mely az évek alatt többnapos összművészeti és szórakoztató fesztivállá nőtte ki magát.

Bajdó Bettina

1980 szeptemberében alakult meg az Őrségi Baráti Kör, amely 1981. június 26-a és 28-a között rendezte meg az első Őrségi vásárt, akkori nevén az Őrségi napokat. Az eltelt 33 esztendő alatt sokat változtak a programok, de a vásár hű maradt a hagyományokhoz.  A vásárt hivatalosan Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitotta meg szombat reggel, aki beszédében is hangsúlyozta, hogy a 33 esztendő egy ember életében is érett, krisztusi kornak számít. Egy helyi rendezvénysorozat történetében pedig biztos jele annak, hogy a vásár szilárd alapokon nyugvó hagyománnyá, a helyi identitás fontos részévé vált. Elmondta még, hogy a vásár nem csupán az eladásról és vásárlásról, nem csak az áru és bankjegy cseréjéről, az üzletről szól. Sokkal több ennél. Jelkép is. Jelképe az őrségi polgárok derűlátásának, jövőbe vetett hitének és nem utolsó sorban kulturális igényességének. Hiszen a vásárban számtalan zenei és egyéb művészeti program szolgálja a szellem, a lélek gazdagodását, a tartalmas kikapcsolódást.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere szerint a fő cél mindig is az volt, hogy ápolják és őrizzék a hagyományokat, illetve bemutassák azokat az értékeket, melyeket a helyi kézművesek képviselnek. Küldetése van a rendezvénynek, ráirányítja a figyelmet az Őrségre, a helyi értékekre és a gazdaságra is. A kínálat idén is igen gazdag, 180 kézműves tiszteli meg a vásárt, s mintegy 150-160 kereskedő érkezett. Hazai, vajdasági, székelyudvarhelyi és muravidéki kézművesek kínálják portékáikat, itt mindenki találhat kedvére való vásárfiát. Művészeti tárlatok az Őrség több településén is nyíltak, ezek ráirányítják a figyelmet a térség adottságaira és az itt élő tehetséges emberek alkotómunkájára. Délutánonként pedig gazdag és színvonalas programkínálattal rukkolnak elő a Református templom alatti Szabadtéri Színpadon, ahol fellépnek országosan ismert előadók is a helyi amatőr csoportok mellett. Az idei újdonság a helyi termelői piac is, az árusok a művelődési ház mellett „Kőszínházban" várják ínycsiklandó, friss és egészséges finomságokkal a megéhezett vásározókat.

A vásár vasárnap is folytatódik, lesz koronglövő verseny, délután a Big Mouse Band koncertezik, majd a Lorenzo zenekar lép fel s adja elő az 1960-as, '70-es és '80 -as évek slágereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!