Hírek

2013.07.25. 14:38

Anyuval a diszkóba?

Szombathely - Felnőtt kísérő nélkül nem járhatnának szórakozni a fiatalok egy bűnmegelőzési elképzelés szerint.

Rózsa Melinda

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács állította össze azt a tervezetet, amelyben egyebek mellett az is szerepel, hogy a 18 év alatti fiatalok csak nagykorú kíséretében léphetnének be a szórakozóhelyekre.

Egyelőre társadalmi vitára bocsátották a koncepciót, ami a társadalmi bűnmegelőzés új nemzeti stratégiájának alapját képezi. A kormány elé ősszel kerülhet a dokumentum.

Amint arról csütörtökön az MTI beszámolt, kezdeményezik, hogy bevezessék a bűnmegelőzési ismereteket az iskolai oktatásba, és szigorúbban ellenőriznék a szórakozóhelyeket a kábítószer-fogyasztás és a 18 év alattiak alkoholfogyasztásának visszaszorítása érdekében.

A stratégia alapvető célja az, hogy a következő tíz évre meghatározzák a bűnmegelőzés fő feladatait.

A szórakozóhelyeknek nagyjából fele lehúzhatná a rolót, ha elmaradnának legfiatalabb vendégeik. Fotó: illusztráció/VN-archív

Hogy gardedám kelljen a hétvégi bulizáshoz, azt persze épeszű fiatal nehezen fogadja el, és ha be is vezetik, hamar megnyílnak majd a kiskapuk. Azokat a régebbi korosztályok is megtalálták.

A harminc felettiek még emlékezhetnek rá, hogy volt olyan diszkó a Szombathelyen, ahol személyit kért a biztonsági őr a kapuban, és aki nem volt 18, azt nem engedte be. Így aztán hárman-négyen is ugyanazzal az újra meg újra kijuttatott igazolvánnyal mentünk be, amit egy idősebb adott kölcsön. De a világirodalom is tele van romantikus történetekkel, amelyekben találékony fiatalok különféle módszerekkel kijátsszák a Felnőttek játékszabályait.

Mert az egy percig sem kétséges, hogy ha a kormányzat el is fogadja a javaslatot, a fiatalok nem, és megoldják, hogy úgy bulizzanak, ahogy eddig.

„Akkor majd visszük magunkkal a bátyádat is", böki oldalba a 14 éves a három évvel idősebb haverját. A fiúkat délelőtti biliárdozás közben zavarom meg kérdéseimmel. Az ő korosztályukról is szó van, nem csak a nagykorúság határán álló, majdnem-tizennyolc évesekről.

Ahogy mesélik, ismerőseik körében nem ritka, hogy 13 évesek is elinduljanak az éjszakába. Szüleik vagy elengedik őket, vagy nem. Ha menni akarnak, megtalálják a módját.

Az idősebbik srác aztán azt is bevallja, egyszer bevitték már a kórházba alkoholmérgezés miatt... De a gyomormosás olyan élmény volt, hogy azóta jobban vigyáz magára.

Újabb és újabb sztorik következnek, és az is kiderül, hogy bár felelőtlen kamaszok, azért találnak kiutat a neccesebb szituációkból. És azt is elismerik, hogy van, amikor igenis szükség van felnőttekre. Amikor az egyik barátjuk a tizenhatodik születésnapján lett rosszul az italtól, rögtön felhívták az apját, aki érte ment.

És azt el tudnák képzelni, hogy már eleve a közelben legyenek a szüleik, amíg ők szórakoznak? Nem. „A buli arról szól, hogy kiengedjük a gőzt, és hogy együtt legyünk haverokkal. Szülők és tanárok nélkül. Ez a legfontosabb, hogy együtt legyünk, és csak magunk között, nem a piálás", böki ki az összegzést a kisebbik fiú.

Alkoholt elvileg most sem lehet eladni fiatalkorúaknak, vagyis ezek a sztorik azt bizonyítják, a tiltás nem sokat ér. A vendéglátóhelyek is ellenérdekeltek: itt a városban is több olyan egység van, ahova szinte csak tizenévesek járnak, és nem kólázni.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács javaslata, úgy látszik, több sebből is vérzik. Mit jelent az, hogy felnőtt kísérő? Elég, ha van valaki a csapatban, aki már betöltötte a tizennyolcat? És hány főre kellene jutnia egy felnőttnek? A tizenhét évesek az osztálykiránduláson bemehetnek a diszkóba, ha van velük egy tanár? Harminc emberből hányat tud szemmel tartani?

Van még egy forgatókönyv: a házibulizás. A lakáson belüli összeröffenéseket egyelőre nem szabályozná az állam. Illetve... Ha más településről is hív vendéget a gyerek, igen figyeljünk, hogy csak 18 év alatti jöjjön. Utána még nem kell idegenforgalmi adót fizetni, ha nálunk tölt egy éjszakát – de ez már egy másik történet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!