Hírek

2013.07.14. 12:29

Büki Ünnepi Napok - Munka után mulatás

Bük - Kézikaszás aratóbemutatóval, folklór műsorral, bállal nyílt meg a hét végén a huszadik Büki Ünnepi Napok rendezvénysorozata.

Tersztyánszky Krisztina

A ráhangolódást már pénteken Etno-Folk Forgatag segítette, amely új elemként, második éve része az ünnepi napoknak. Szombat délután pedig a gyógyfürdő előtti rendezvénysátorban ünnepélyesen is beindult a Büki Nyár. Az idén egy kicsivel több volt az emlékezésből, a köszönetnyilvánításból, hiszen immár huszadik éve él és gazdagodik a rendezvénysorozat. Kátai Ferencné egykori művelődési ház igazgató hangsúlyozta: húsz éve már minden adott volt, csak csokorba kellett kötni a sok „értékes virágot" a kultúra, a sport és a vendéglátás területén. Benkőné Klára Júlia, aki tíz évig állt a művelődési intézmény élén, a köszönő szavakra reagálva kiemelte: a siker nemcsak a vezetésen, , hanem a jó csapatmunkán és a közönségen is múlott. Tóth Tamás, a művelődési ház mostani vezetője megemlékezett a már elhunyt elődről, Szélesy Józsefről is.

Az ünnepi szavak után a tettek következtek: hét aratóbrigád: a helyieken kívül a vitnyédi, a nagygeresdi, a répcelaki, az őrimagyarósdi, a nagytétényi és a törökbálinti ragadott kaszát, hogy learassák az új kenyérnek valót. A kaszák suhogását a kaszakövek pengését élénk fotózás kísérte. A helyieken kívül sok turista is megcsodálta, nem egyszer meg is tapsolta az embert próbáló munkát. Ahogy dőltek a kalászok, a hangulat egyre emelkedett. Körbe járt a vörösboros lopó , a pálinkásüveg, több helyen daloltak a hagyományos viseletbe öltözött férfiak és asszonyok. Előfordult, hogy egy turista is bekéretőzött, hadd próbálja ki a paraszti gyermekkorból őrzött mozdulatokat. A munka végeztével bekocsizott Németh Sándor polgármester is, hogy áldomást igyon az aratókkal. Az emberek a munka végeztével táncra perdültek, majd a kepékre meg a fák alá heveredve nekiláttak a jól megérdemelt uzsonnának. A népes nézőseregben volt, aki így sóhajtott: hát igen, szép világ volt, sokkal szebb, mint a mostani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!