Hírek

2013.07.21. 22:00

Átéltük a középkori hangulatot

Jubilált a Nádasdy történelmi fesztivál mmár ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományőrzők találkozóját.

Benkő Sándor

A keddi, szerdai Báthory-lakoma, mint a fesztivál felvezető rendezvénye után pénteken már konkrét jelei voltak annak, hogy Sárváron fordult az idő kereke. A Nádasdy-vár udvarát birtokba vették a vásárosok, a kézművesek, az ételt és italt kínálók, de megjelentek a hagyományőrzők korhű sátrai, kellékei is. Vágó-, szúró-, fekete lőporos fegyverek sokasága vette körül a táborlakókat.

Pontban egy órakor eldördülő ágyú jelezte, hogy a programok elkezdődtek. A vár udvaron felállított nagyszínpadon Gölbasi török ruháit mutatták be, majd a hazai mustra keretében az ikervári színjátszók előadták Tabarin és társainak egy könnyűvérű asszonyka körüli fordulatos és mulatságos történetét, majd a Nádasdy Tamás iskola színjátszói mutatták be a Pofont.

Varga Diána és a Nádiverebek után a Kanona Band koncertje és a „Regös” Sziránszki József előadása szórakoztatta a közönséget. A fesztivál díszvendégének, gróf Nádasdy Borbálának író-olvasó találkozójáról már korábban beszámoltunk. Az 1985-ben felállított Fekete Bég szobránál Kóta Pál kobzos énekmondó közreműködésével dr. Komáromi Tibor nyugalmazott gimnáziumi tanár emlékezett meg a Nádasdy család tetteiről, tagjairól, csatáiról és hétköznapjairól, majd a hagyományőrzők, a város vezetői megkoszorúzták a szobrot.

Egy újdonsággal, és igazán látványos elemmel folytatódott a rendezvény a vár parkjában, ahol Kiss Attila nemzetközi sakkmester és Joó Gábor mesterjelölt sakkmeccsét játszották le élő szereplőkkel. A fehér bábukat a magyar vitézek, a sötéteket a török harcosok személyesítették meg. A lépések és a leütések kis színfoltjai lettek a mérkőzésnek, rövid csatában „végeztek” a leütött játékossal, akit aztán a tábori pap életre keltett majd lesétált a sakktábláról.

A fesztivál hivatalos megnyitóját szombaton délelőtt tartották a vár parkjában, ahol a felsorakozott csapatok és a Belgiumból érkezett zászlóforgatók előtt mondtak beszédet a szónokok. A nyugalmazott török katonai attasé az Oszmán birodalom és Magyarország közös múltjáról, a barátságról beszélt. Nem volt ez mindig így, de manapság már barátságban élnek az egykor határos nemzetek fiai. Gróf Nádasdy Borbála üdvözölte az őseiről elnevezett fesztivált, köszönte, az emlékezést, az egykori tettek felelevenítését. A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület nevében Németh Szabolcs emlékezett meg a gyorsan eltelt négy esztendőről, a régió kiemelt rendezvényéről. Beszámolt arról, hogy a fesztivál négy évének 12 napjából mindössze három nap volt, amikor jó volt az idő, a többin esett az eső. Talán a mostani siker egyik titka, hogy az égiek is segítettek, és gyönyörű napsütötte időben zajlottak a bemutatók, csaták, koncertek, egyéb események. Kondora István polgármester stílszerűen méltóságos úrnak beöltözve köszöntötte a fesztivál résztvevőit és érdeklődőit. Megköszönte a szervezőknek, hogy kihasználván azt a szellemi hátteret – amit a Nádasdy-vár és a Nádasdy család öröksége jelentett – mindezt fesztivállá tudták alakítani.

Tamás Aga és egy magyar vitéz párviadala Nádasdy történelmi fesztivál „vásárütő” bemutatóján (Fotó: Benkő Sándor)

Az ágyú dörrenése természetesen ezúttal sem maradt el, ami aztán folytatódott és fokozódott, amikor egy vásárütés kapcsán összecsaptak a török és a magyar csapatok. Dörögtek az ágyúk, a puskák, csörögtek a kardok, a lándzsák. Közben a vár udvarán a csapatok szakácsai nekiláttak a főzőverseny étkeinek elkészítésének, amit aztán Szőke András és Bede Róbert is mustrálgatott. Természetesen volt török bazár, müezzin, kézművesvásár, solymász és íjász bemutató, háremhölgyek, kikiáltók és mutatványosok produkciója, Az érdeklődők bepillanthattak a Nádasdy és a Batthyány bandériumok, az oszmán seregek tábori életébe is. Az egészséget az ispotályosok óvták. A csatákban ezúttal is a magyar vitézek győztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!