Hírek

2013.07.05. 13:49

Diplomával búcsúztak a végzősök

Szombathely - Diplomaosztó ünnepséget tartottak pénteken és tartanak szombaton is a művelődési és sportházban. 498 tanuló tett sikeres államvizsgát a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában, 328-an oklevelet vesznek át.

Bajdó Bettina

Az  ünnepi tanácsülésen elsőként  prof. dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, kiemelt ünnep ez  nemcsak az intézmény, hanem a hallgatók életében is. S mint minden ilyen ünnep, szorgos munka eredményeként jött létre.

- Önök azok, akik hosszú éveken keresztül, emberfeletti erővel és elszántsággal küzdöttek azért, hogy ma  átvehessék diplomájukat - folytatta a rektor. - Az itt töltött évek lehetőséget adta arra, hogy a választott hivatásukra szakmailag és emberileg is felkészüljenek. Köszönet jár a tanáraiknak is azért, hogy segítették önöket, s olyan emberséget tanulhattak tőlük, mely meghatározó lesz életpályájukon.

Simon Zsolt földrajz szakos hallgató Alma Mater Emlékérmet vett át Horváthné dr. Molnár Katalintól. Fotó: Szendi Péter

A rektor kitért arra, hogy nem egyszerű évet zárt az egyetem. A gondok, amelyek megjelentek, megoldandó feladatok. A rektor szerint ezekből azonban tudnak erőt és tudást kovácsolni. Az intézmény alkalmazkodóképessége ebben nagy segítségükre lesz, s az is, hogy a hagyományaikra támaszkodhatnak. Nem titkolta, hogy szervezeti átalakulások, összevonások várhatók, azonban új, kilábalási lehetőségek is tornyosulnak előttük. Ezek között megemlítette a gépészmérnöki képzést és az új, osztatlan, kétszakos pedagógusképzés visszaállítását. A rektor megköszönte azoknak a kollégáknak a munkáját, akiktől az év során búcsút vettek, külön kiemelve prof. dr. Gadányi Károlyt, az egyetem korább elnök-rektorhelyettesét. Azzal búcsúzott a végzősöktől, hogy  szakmájukban sikeresek legyenek, s magánéletükben találjon rájuk a boldogság.

Horváthné dr. Molnár Katalin, az egyetemi központ elnök-dékánja azzal kezdte beszédét, hogy a világban szinte minden átalakul, változik. A változás maga az élet. Az elnök-dékán szerint nincs más lehetőség, mint alkalmazkodni ehhez.

- A változás kellős közepette a legfontosabb érték a tudás - emelte ki az elnök-dékán. - Maguk olyan utat választottak, ami fáradtságos, s soha véget nem ér. Ez a legszebb utak egyike, a tudás útján  önök új és új felismerésekkel, elvárásokkal találkoznak majd. Az egyetem is univerzális értékek hordozója, nekünk is meg kell újulnunk. Igyekszünk megfeleli a követelményeknek.

Az elnök-dékán is megemlítette azokat a kitörési pontokat, melyek átsegíthetik az intézményt a nehéz időszakon. Elmondta még,  a végzősök a tudás útján fontos állomáshoz értek, szép utazás volt az övék. 498 hallgató tett sikeres záróvizsgát, közülük 328-an rendelkeznek nyelvvizsgával, így oklevelet vehetnek át, míg 170-en a sikeres záróvizsgáról szóló igazolásra jogosultak. Azt kívánta, vigyék jó hírét az intézménynek, s a tudás folyójától ne távolodjanak el.

Ezt követően a kiemelkedő munkát ismerték el, kitüntetéseket adtak át, majd a hallgatók esküt tettek az egyetem jogara, a paedum előtt. Megfogadták, minden erejükkel arra törekednek, hogy a választott hivatásukat emberséggel, szaktudással végezzék. A fogadalomtétel után átadták a tudást elismerő dokumentumokat.

A diplomaosztó szombaton 11 órakor folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!