Hírek

2013.07.26. 14:09

Horgászok Gyöngyöse: a sebes pisztrángot a 80-as évektől telepíti a szövetség

Vas megye - A múlt héten a Gyöngyös patak állapotáról, a pisztrángok betelepítésének hatásáról fejtette ki véleményét dr. Szinetár Csaba biológus, főiskolai tanár. Erre reagál a horgászok szövetsége.

- A cikk összességében tudományos köntösben fogalmazza meg azt a téves üzenetet, hogy az évente egyre nehezebben beszerezhető 200-300 kiló sebes pisztráng kihelyezés veszélyezteti a patak élővilágát. A tárgyilagosság jegyében fontos megemlítenünk, hogy zömmel bolharákok, ászkarákok, rovarlárvák és vízre hulló rovarok alkotják a sebes pisztráng táplálékát, természetesen a nagyobb példányok halakat is zsákmányolnak. Szövetségünk a sebes pisztrángok telepítését problémamentesen már az 1980-as évektől kezdve folyamatosan végzi a Gyöngyös patakba, ezért szinte érthetetlen a túlzott aggódás olyan halfajok (szivárványos ökle, domolykó) miatt, melyek a mai napig jelentős számban élnek a patakban - fogalmazta meg a horgászok kifogásait  Puskás Norbert,   a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke.

A halfauna átalakulásának okai a horgászok véleménye szerint minden természetes vízfolyásunk esetében az, hogy -  a rendszerváltás előtti folyószabályozások, és a napjainkban jelentkező csapadékmennyiség csökkenés, valamint annak hektikus eloszlása miatt  - drasztikus mértékben csökkent azok vízszintje.

Sebes pisztráng telepítése. Évente egyre nehezebben beszerezhető a patakba kerülő 200-300 kiló hal. Fotó: Horgászok megyei szövetsége

- A vasi folyóvizek holtágai napjainkban a gyenge vízellátottság miatt eliszaposodtak, eutrofizálódtak, melynek eredményeként kiváló ívóhelyek, halbölcsők szűntek meg. Az alacsony vízállás és a halak életterének szűkülése mellett jelentős számú - több tízezres - a rendszeresen és időszakosan hazánkban tartózkodó, fészkelő kormorán (Kárókatona) tizedeli vizeink halállományát. Ebből nagy arányban a növendék, fiatal halak állományát. Tájékoztatásul: egy kormorán napi halfogyasztása 0,5-0,8 kiló között mozog. Az utolsó tudományos felmérés szerint ezek a madarak Magyarországon évente mintegy 2400 tonna halat fogyasztanak el. Egyre több tudományos publikáció jelenik meg a tisztított szennyvizek által a folyókba kerülő gyógyszer és egyéb vegyszer maradványokról. Ezek szintén a halak szaporodási képességeit rontják.

A vasi horgászok szövetsége a kezelésében lévő vízterületeken az elmúlt években számos folyó rehabilitációját valósította meg. Ez szintén a halak életterét jelentő víztestek védelmét szolgálta. A Gyöngyös patakon a szövetség munkatársai és önkéntesei számos esetben vettek részt nem horgászok által eldobott szemetek gyűjtésében, parttakarításban, amely szintén a folyó élővilágának védelme iránti elkötelezettséget bizonyít.

- Nem a horgászoktól kell félteni a Gyöngyös patakot. Mi tiszteletben tartjuk mások nézeteit, de tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a horgászok széles táborának érdekeit is vegye figyelembe véleményének kialakításakor -  fogalmazta meg Puskás Norbert.

A Gyöngyös patak haltelepítései a törvényi előírásoknak megfelelnek. Öt éves halgazdálkodási terv  szerint történik, melyet a megyei halászati hatóság hagy jóvá. A halgazdálkodási terv részletesen tartalmazza a telepítendő halfajokat, a  mennyiséget, valamint a halászat élőhely-védelmi, halőrzési  kötelezettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!