Hírek

2013.07.01. 17:13

Ilan Mor a demokráciáért dolgozik

Kőszeg – Ilan Mor 2011 szeptembere óta szolgál Izrael nagyköveteként Budapesten. A múlt héten (ahogy arról beszámoltunk) villámlátogatást tett Kőszegen; akkor kérdeztük.

Ölbei Lívia

Ilan Mor izraeli nagykövet Szita Szabolcs történészprofesszor, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója társaságában érkezett Kőszegre, hogy a város vezetőinek kalauzolásával személyesen látogassa végig a kőszegi zsidóság és a holokauszt kőszegi pusztításának megjelölt (és ezután megjelölendő) helyeit: a zsidó temetőtől az egykori munkaszolgálatosokat 1944-ben begyűjtő téglagyári barakkon át a fölújításra váró zsinagógáig.

Amint Huber László polgármester elmondta: még vannak olyan tömegsírok Kőszegen, amelyek föltárásra várnak. A nagykövet bízik abban, hogy a holokauszt 70. évfordulójára, 2014-re várhatóan megújuló kőszegi zsinagóga találkozóhellyé válhat: az emlékezés jegyében, amely a jövőnek szól.

Fölvetette azt is, hogy testvérvárosi kapcsolat jöjjön létre Kőszeg és egy hasonló méretű izraeli város között. Mint mondta, konkrétumokkal az izraeli önkormányzati választások lezajlása után lesz érdemes beszélni. Őt magát mindenesetre lenyűgözte Kőszeg szépsége: biztos benne, hogy visszatér ide.

Ilan Mor izraeli nagykövet nemrég Kőszegen járt, ahol megtekintette a zsidóság emlékhelyeit (Fotó: Benkő Sándor)



A pusztulás jegyeit mutatva is nagyon szép kőszegi zsinagóga két éve éppen ebben a nagykövet által fontosnak tartott szellemben nyílt meg a látogatók előtt, és hozott emlékezetes találkozást Gergye Krisztiánnal és társulatával. Ilan Mor kőszegi látogatása előtt egy nappal pedig ugyancsak különösen megrázó, holokauszt-témájú elő-adásnak (Mohácsi János: A Dohány utcai seriff) adott helyet a Jurisics-vár klubja a várszínházi programban.

Az izraeli nagykövetnek nem volt tudomása a Gergye-bemutatóról és a vendégjátékról, viszont a hír hallatán megjegyezte: A hasonlóan magas érzelmi töltéssel bíró, a közönséget megragadó előadásoknak rendkívül nagy szerepük van abban, hogy megértsük, a 6 millió közép-európai zsidó tragédiája mindannyiunk tragédiája, közös történetünk. 

Mostanában egyfelől a zsidó kultúra reneszánszának lehetünk tanúi Magyarországon, másfelől parlamenti mandátumokhoz jutott egy szélsőjobboldali, antiszemita párt. Milyen következtetéseket vonjunk le ebből?

- Működő demokráciában teljesen normális, hogy különböző vélemények élnek egymás mellett; még a szélsőséges vélemények felbukkanása is természetes. Ez nálunk, Izraelben is így van - reagált Ilan Mor, majd azzal folytatta: A kérdés mindig az, hogy kik szabják a játékszabályokat; hogy ki szerzi meg azt a pozíciót, amely módot ad a történések döntő befolyásolására. Nagyon fontos, hogy a szélsőséges kisebbség és a többség viszonya ilyen szempontból tiszta és világos legyen.

Izrael részéről biztosak vagyunk abban, hogy a szélsőséges vélemények semmiképpen nem kerülhetnek döntéshozó, a játékszabályokat meghatározó szerepbe. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a demokrácia nem "magától van", a demokráciáért folyamatosan dolgozni kell. Mi azon vagyunk, hogy egy liberális mérsékelt demokrata erő határozza meg az izraeli történéseket. 

A hírek szerint bizonyos feltételek mellett napokon belül lehetőség nyílhat új fejezetet nyitni az izraeli-palesztin békefolyamatban. Ilan Mor hangsúlyozta: Izrael a palesztin öngyilkos merényletek és terrorista-cselekmények legrosszabb napjaiban sem adta föl a reményt, hogy a húsz éve megkezdett oslói folyamat sikerrel befejeződik, és eljön az a nap, amikor békében fogunk élni a szomszédainkkal.

Most, ahogy mondta, egy újabb esély látszik, a lehetőség egy új ablaka nyílik meg számunkra. Nethanjau miniszterelnök kész arra, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. De olyan ez, mint a tánc, partner nélkül nem megy: a tangóhoz is ketten kellenek. Mi nem adjuk fel, és bízunk benne, hogy a jelenlegi palesztin elnök hajlandó lesz a közvetlen tárgyalásra. Azt gondoljuk, ha elkezdünk egymással beszélni, az önmagában pozitívum, hiszen aki beszélget, az nem lő. A nagykövet végezetül megragadta az alkalmat, hogy mindenkit meghívjon Izraelbe, mert ez a kicsi, sokszínű, archaikus és modern ország a Földközi-, a Vörös- és a Holt-tenger partján nagyon sok mindent tud kínálni az utazónak.



EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT


Kőszegen 1944 nyaráig több ütemben vonultattak be munkaszolgálatosokat, akiket főleg útépítéseken, építkezéseken robotoltattak, de dolgoztak fakitermelésen és kőbányában is. A munkacsoportokat a két városi téglagyár és a sörgyár épületeiben, pajtáiban, valamint az udvaron barakkokban, sátrakban helyezték el. Az előzőleg már 250 kilométert gyalogoltatott nők egy részét az oldalfal nélküli téglaszárítókban, másik felét pedig azokban a magraktárakban helyezték el, melyekből előzőleg egy honvédségi alakulat kiköltöztette a lovait, mert a helyiségeket túl hidegnek találta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!