Hírek

2013.07.25. 22:00

Iskolai etika

Szombathely - Kötelező lesz az etika oktatása 2013. szeptembertől az iskolákban. A NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központja kapta indításra a hozzá való képzést a győri társintézménytől, amely akkreditáltatta.

Merklin Tímea

Csak az taníthat etikát az iskolában, aki elvégezte ezt a 60 órás kurzust. A képzés nem akkreditált 30 órás változatát jelenleg külhoniak végzik, Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek a hallgatók.

- A Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központot az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és külhoni oktatási főosztályáról kérdezték meg, hogy csatlakozna-e a Balassi Intézet által szervezett, külhoniaknak szánt, anyaországi pedagógus továbbképzésekhez. Küldtünk egy képzési kínálatot, amelyben szerepeltek módszertani megújító képzések, IKT alapú technikákat támogató képzések és az etika továbbképzés is. Ez utóbbit választották, mert erre jelentkeztek legtöbben, 25 fő - tájékoztatott Gerölyné Kölkedi Éva továbbképzési referens. - A folyamatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége koordinálja.

Ritter Andrea pszichológus (balról) és Gerölyné Kölkedi Éva szervező (RPSZK) az etika kurzuson. Fotó: Kiss Teodóra

Az etika továbbképzés az általános és középiskolában tanító pedagógusokat készíti fel, hogy válaszokat tudjanak adni napjaink erkölcsi problémáira.

A kurzus célja, hogy a tanárok megismerjék az erkölcstan tanításának céljait, tanítványaik számára megragadhatóvá tegyék az értékeket, amelyeken a társadalmi együttélés normái alapulnak.

- Az értékválságot és az értékbizonytalanságot a 21. század kihívásai közé soroljuk, ez indokolja az értékek újra felfedezésének szükségességét - mondta Ritter Andrea pszichológus, a NymE győri Apáczai Kar Neveléstudományi Intézetének munkatársa, aki tanít az etika képzéseken. - Célunk a pedagógusok problémaérzékenységének fejlesztése, olyan alapelvek biztosítása, amelyek segítik az etika oktatását, az értékrendszerekben való tájékozódást. A pedagógusok értékorientációjában fókuszba kerül a saját személyiség, mint munkaeszköz, és annak felhasználási lehetőségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!