Hírek

2013.07.30. 14:25

Kevesebb cég szűnik meg

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a megyében a tavalyi év hasonló időszakához képest csökkent a végelszámolással megszűnő vállalkozások száma. Zömmel mikrovállalkozások szerepelnek a listán.

Merklin Tímea

Jelentősen csökkent a végelszámolással megszűnő vállalkozások száma az idei év első félévében, a tavalyi év hasonló időszakához képest - számol be a cégfigyelésre szakosodott portál, a feketelista.hu.  A végelszámolás a tulajdonos, illetve a cég döntéshozóinak elhatározásával indul, a végelszámoló vezényli le a folyamatot.

"A végelszámolás során felméri a cég vagyoni helyzetét, behajtja a követeléseket, kiegyenlíti a tartozásait, szükség esetén értékesíti a vagyoni eszközeit. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai között felosztja, és megszünteti a cég működését" - áll a portál legfrissebb elemzésében. 

Vas megyében - de országosan is ez a jellemző - különösen a tavalyi számhoz képest látszik jelentős csökkenés: 2011 első félévében 242, 2012 hasonló időszakában 302, míg az idén az első hat hónapban csak ennek egyharmada, 99 vállalkozás döntött a tevékenysége megszüntetése mellett.

A régiónkban Vas megyében a legkevesebb a végelszámolás (Infografika: Kelemen Attila)

A megye gazdasági életére vonatkozóan óvatos optimizmusra ad okot, hogy a felszámolási eljárások alá vont vállalkozások száma még ennél is nagyobb mértékben  - körülbelül egy ötödére - csökkent, a tavalyi hasonló időszakhoz képest a felszámolási eljárások száma 465-ről 90-re, ami csak eggyel több, mint tavalyelőtt volt - mutatja a feketelista.hu céglistája. 

A végelszámolással megszűnő vállalkozások között vezetnek a mikrovállalkozások, azokon belül is a kereskedelem és szolgáltatás profilú cégek. Utóbbiak között ugyanúgy megtaláljuk a lakosságot,  valamint az üzleti szférát, különösen a kisvállalkozásokat kiszolgáló társaságokat: több kommunikációval, üzleti, pénzügyi tanácsadással foglalkozó vállalkozást találunk a listán, de nem egy könyvelő, könyvvizsgáló cég is a tevékenysége beszüntetése mellett döntött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!