Hírek

2013.07.26. 12:58

Megújul az ötvenéves sportház

Szombathely - Nemrég 685 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Szombathely egy program segítségével az elképzeléseik megvalósításához. A fejlesztési program legfőbb célja a szombathelyi AGORA – Művelődési és Sportház komplex megújítása révén egy olyan területi multifunkcionális közösségi központ létrehozása, mely többfunkciós intézményként alkalmas gazdag kulturális szolgáltatást kínáló működésre, ezáltal a helyi társadalom és a térség szociokulturális fejlesztésére.

Bajdó Bettina

A művelődési és Sportház (MSH) 1963 óta a szombathelyi kulturális élet meghatározó kulturális, közösségi, társadalmi, társasági és sportesemények helyszíne. Fennállásának közel 50 éve alatt meghatározó szerepet töltött be és tölt be ma is a város és a megye kulturális feladat ellátásában. A létesítmény jelenlegi állapota problémát jelent, ugyanis a műszakilag folyamatos amortizálódás miatt az épület egyre korlátozottabban alkalmas funkciója betöltésére. Az ingatlan korszerűsítésre, energiahatékonyságot növelő felújításra, valamint teljes nyílászárócserére és gépészeti felújításra szorul. Ez utóbbit már régóta tervezi az önkormányzat, a tervek most valóra is válhatnak. Nemrég 685 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program segítségével az elképzeléseik megvalósításához. A fejlesztési program legfőbb célja a szombathelyi AGORA – Művelődési és Sportház komplex megújítása révén egy olyan területi multifunkcionális közösségi központ létrehozása, mely többfunkciós intézményként alkalmas gazdag kulturális szolgáltatást kínáló működésre, ezáltal a helyi társadalom és a térség szociokulturális fejlesztésére. Elvárás az üzemeltetési költségek csökkentése, a környezetkímélő, energiatakarékos működés, valamint korszerű technika beépítése. Az elnyert támogatás azonban nem fedezi a kötelezően megvalósítandó valamennyi pályázati tartalmat.

685 millió forintot kapott a város a sportház átalakításához. Dr Puskás Tivadar (középen) a tervekről beszél, az előtérben a látványterv látható. Fotó: Szendi Péter

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése korábban az egyik határozatában azzal a kiegészítéssel döntött a pályázat benyújtásáról, hogy abban az esetben, ha nyernek, a támogatás mértékén túl jelentkező, de a projektben kötelezően megvalósítandó szakmai tartalmak előzetes számítások szerinti fedezetét, bruttó 73 millió forintot a 2013-as költségvetésben biztosítják. Ez az összeg azonban nem lesz elég, ezért a héten arról tárgyaltak a képviselők, hogy megszavazzák-e a további költségek finanszírozását. A pályázat során új eszközöket is beszereznek, ezek tárolását is meg kell oldani, ez újabb kiadást jelent. Az eszközök egy részének közbeszerzése idén decemberben elindul. A szerelésükre és beüzemelésükre viszont csak 2014 telén, 2015 tavaszán kerülhetne sor. Emiatt várhatóan több hónapnyi raktározás szükséges, mely pénzbe kerül. Az eszközök között lesznek mosdó- és WC felszerelések, mobil bútorok, mobil válaszfalak és a színpadtechnikai eszközök is. Ezek egy részét a Szombathelyi Képtárban tárolhatnák, itt azonban a felmerülő fűtési költséget is meg kell fizetni. De nem ez lesz az egyetlen költség. Több olyan elemet is javasolnak szakmai és építészeti, műszaki szempontból, mely a gazdaságosabb és optimálisabb működést eredményezne. Ezekhez is fedezet kellene biztosítani. Ilyen például a zenekari árok süllyedő kiegészítése (24 millió forint), a kihúzható nézőtéri tribünök (29 millió), négy világítási tartó (20 millió) és a szellőzőrendszer kiegészítése (37 millió).

A pályázat során az MSH épületének pincéjét nem érinti a beruházás, de Károlyi István, az engedélyes tervek készítője megvizsgálta a pince fejlesztésének műszaki lehetőségeit is. A tervező a jelenlegi beruházás során három előkészítő elem megvalósulását tartja szükségesnek. Ezek a külső lépcső, a személylift pinceszintre történő levitele és a teherlift alaprajzi helyének kialakítása. A pinceszint külső megközelítése már az engedélyes terven is szerepel, a teherlift alaprajzi helyének kialakítása pedig nem engedélyköteles tevékenység. A teherlift aknát és a berendezést a későbbiekben alakítanák ki. A személyfelvonó esetében pedig a már jogerős személyfelvonó tervet kell módosítani és újból engedélyeztetni, mely az építész véleménye alapján a kiviteli tendereztetésig megoldható. A változás költségigénye mintegy 500 ezer forint. Ezzel a pincébe való lejutás fizikai lehetősége valósulna meg.

A művelődési és sportház sok esemény helyszíne. Nemrég például diplomaosztót tartottak, melyen több százan vettek részt. Fotó: Szendi Péter

A közgyűlésen tehát arról tárgyaltak, hogy összesen 110 millió forint kell ahhoz, hogy a mindenképpen szükséges munkákat el tudják végezni. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető azon aggódott, hogy ez az összeg csak most ennyi, mire megkötik a szerződést, még többet kell majd fizetni. Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester konkrét számokat is mondott, a korábbi költségeket 300 millió forintról faragták le 110 millió forintra. Szerinte, ha a felújításról kiderül, hogy túl nagy falat az önkormányzatnak, akkor inkább le kell mondani róla. A pénzt végül megszavazták.

Új külsőt és belsőt kap az épület

Bajdó Bettina jegyzete

A felújítás során közel háromezer négyzetméteren végeznek munkálatokat: a nyílászárócserétől a gépészet megújulásáig, energiatakarékosabb üzemmódra vált a ház. Új próbatermek, irodák, klubhelyiségek, információs pontok, oktatótermek, színház-, mozgásművészeti és kamaraterem kerül kialakításra. A nagyterem is új külsőt kap. A közösségi művelődést is segíteni akarják, a tervek szerint az épület egy civil tér lesz reggeltől estig. Irodákkal, jegyirodákkal, kiállítótérrel, megtartott régi elemekkel, újdonságokkal. A befejezésig 25 hónap áll rendelkezésre, és legkésőbb 2015. június 30-ig kell átadni a megújult sportházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!