Hírek

2013.07.22. 11:38

Népművészek kaszáltak

Velem - A múlt héten adtunk hírt arról, hogy a velemi alkotóház környéke a senki földje, gaz lepi. Az idén kaszát még nem látott. Most népművészek kaszáltak, rendezték a területet.

Némethy Mária

A gaz volt az úr ezidáig a velemi alkotóháznál. Aztán megérkezett a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tíz tagja. Köztük az elnök, Taródi Lajos, továbbá Sibinger Miklós, a Népművészet Mestere és népi iparművészek, mint Brodszky Ferenc fazekas és Pados Zoltán kosárfonó. Kaszát ragadtak.

A nagy füvet először az erősebb késes kaszával, majd másodszorra finomabbal levágták, végül a füvet elhordták. A melegben hosszú órákon át tartott az erős fizikai munka. Közben meg is tisztították a területet, mert különféle vasdarab tárgyakat találtak a fűben. Aztán érkezett 50 gyerek, akik örültek mindennek, mert labdázhattak, játszhattak a frissen lekaszált részen.

Múltunk mesterei mindezt ingyen tették, pedig nem övüké a terület. Sőt! Hiába dolgoznak itt már 38 éve, építették ki egy országosan is rangos stúdiót, hozták létre a műhelyrendszert, a játszóteret, a fedeles hidat. Mindez semmit sem jelent, hiszen tavaly óta fizetniük kell az itteni használatért!

Múltunk kiváló mesterei kaszát ragadtak, rendezték a területet, mert hamarosan indul az ifjúsági táboruk, majd a felnőtt táboruk. Nekik ki fizeti majd a munkáért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!