Hírek

2013.07.02. 15:20

Nyár és munka

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetése tartott sajtótájékoztatót kedden délután.

Ambrózai Zsuzsanna

A megye munkaerő-piaci helyzetéről tartottak tájékoztatást kedd délután a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának illetékesei. Szó volt az általános helyzetről, miszerint az elmúlt félévben csökkent az álláskeresők száma a megyében, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának javítására irányuló projektről. Az illetékesek arról is beszámoltak, hogy idén kibővült a projekt a 112-es segélyhívó országos rendszer kiépítésének foglalkoztatásával, valamint a fiataloknak szóló nyári diákmunkaprogrammal.

Rodler Tamás, a munkaügyi központ igazgatója elmondta, szerencsés megyének számít Vas megye, ugyanis az országos és saját viszonylatban is csökkent az álláskeresők száma az év első öt hónapjában. 

Rodler Tamás igazgató, Popovicsné dr. Tisza Edit igazgató és Németh Zsolt igazgatóhelyettes (Fotó: Szendi Péter)

 

– Februárban még 10 ezer 628 fő volt a regisztrált munkakereső, májusra ez a szám csökkent 8 ezer 440 főre. Ez mintegy húsz százalékos csökkenés, s jellemzően elmondható, hogy nagy részük munkaviszonyt tudott teremteni – mondta el a szakember, majd hozzátette, az elhelyezkedések zöme a feldolgozóiparban történt meg – annak ellenére, hogy ebben az ágazatban jellemző leginkább a felvételek és elbocsátások száma is. Németh Zsolt igazgatóhelyettes a 112-es általános segélyhívó bevezetésének projektjéről számolt be, arról a részéről, amely a munkaügyi központot érinti.

– Kaptunk lehetőséget, hogy a 425 főt, akik a vélhetően szeptembertől elinduló rendszerben kezdenek dolgozni, kiválasszuk és elindítsuk őket az átképzés folyamatában. 341 főt választottunk ki a majdnem kétezer jelentkezőből, óriási munka volt, most azonban már megkezdődött az öt plusz kéthetes képzésük. A többiek a rendőrkapitányságnál dolgozók - mondta az igazgatóhelyettes. A projekt új eleme a diákmunka: a fiatalok számára önkormányzatoknál és intézményeknél biztosítják a kéthónapos munkaviszonyt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!