Hírek

2013.07.24. 14:37

Nyári gyomok a levegőben

Az allergiások most leginkább a nyári gyomok miatt aggódhatnak. A pázsitfű- és csalánfélék keseríthetik meg életüket.

Bajdó Bettina

A pollenszezonban most a nyári gyomok időszakánál tartunk. A pázsitfű- és a csalánfélék már több hete szórják pollenjeiket, emellett egyre jelentősebb lesz több más allergén gyomnövény pollenszórása is. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérései szerint a hét elején ugyan valamelyest visszaesett az általános pollenterhelés, a hét közepétől azonban ismét erősödött.

A beérkezett adatok alapján továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben, koncentrációjuk Szeged kivételével elérte a magas szintet. Még mindig jelentős terhelést ad a pázsitfűfélék pollenszórása: virágporukat leginkább közepes koncentrációban monitorozták. Jelen volt még a csapdákban a lórom, a libatopfélék, a hárs, a kender és a fészkesvirágzatúak pollenje, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége magas szintet ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!