Hírek

2013.07.30. 13:24

Nyomon követik a gyerekek fejlődését

Komplex szűrőrendszert alakítanak ki a gyermekek fejlődésének nyomon követésére, melyben a szülői tapasztalatokra is építenek. Sorokpolányban dr. Kiss Gabriella háziorvos és Magyar Katalin védőnő vett részt a tesztelésben.

Bajdó Bettina

A Társadalmi Megújulás Operatív Program részeként az unió által támogatott Koragyermekkori (0-7 év) programban olyan komplex szűrőprogramot dolgoznak ki, amely   a szülői tapasztalatokra építve  mintegy hatszázezer, hétévesnél fiatalabb gyermek komplex szűrését teszi lehetővé. 

A programra nagy szükség van, hiszen jelenleg nem elég hatékony a fejlődési problémák korai életkorban történő felismerése.  A szűrésekhez két új elem tartozik: a rizikókérdőív és a szülői kérdőív. Olyan országos pilot programról van szó, melyben  mindössze 25 orvos és 25 védőnő vesz részt.

-  A szülői kérdőívek tesztelése február 25-én kezdődött, s június végén ért véget - mondja Magyar Katalin védőnő. - A program célja, hogy közösen ismerjük fel a kora gyermekkori problémákat. A szülők kaptak egy tájékoztatót,  majd egy  kérdőívet, ezt követte egy védőnői státuszvizsgálat és az orvosi vizsgálat.  Az eredményekről még nem tudunk mit mondani,  a szülői kérdőívek, illetve az orvosi vizsgálatok eredményét  össze kell vetni, s a kettő alapján fogalmazhatók majd meg az egységes irányelvek.

 

Magyar Katalin védőnő a sorokpolányi rendelőben éppen Leventével nézegeti a mesekönyvet (Fotó:  Szendi Péter)

 

A szülői megfigyelésen alapuló kérdőív világviszonylatban egyedülálló. Arra még nem volt példa, hogy egy ország összes csecsemője és kisgyermeke fejlődését követni próbálták volna.

- A szülők nagyon örültek a kérdőívnek - folytatja a védőnő. - Szerintük nagyon informatív és részletes volt a tájékoztatás. Az állandó megfigyeléssel pedig ők is sokkal jobban megismerhették gyermeküket, s fejlődési szintjüket. Fel tudták fedezni a hiányosságokat, s konkretizálták a problémákat is. Védőnői szempontból is nagyon jó, hogy ezáltal bővültek a szülői ismeretek, s a hiányosságot és a problémát szükség esetén jelezték a szakembernek.

Dr. Kiss Gabriella  szívesen vesz részt a programban, háziorvosként ő nem lát bele a szülői kérdőívekbe. A program legizgalmasabb része, hogy vajon az orvos által megállapítottak megegyeznek-e a szülők megfigyeléseivel. Nagyon jó dolognak tartja, mivel  változik a szülő tájékozottsága saját gyermeke fejlődési szintjéről.

Nem utolsó sorban pedig korrekt tájékoztatást kapnak a szülők az adott életkorban elvárható tevékenységekről. Hazánkban a fejlesztésre szoruló gyermekek egyharmada nem kapja meg a megfelelő ellátást. A   cél az, hogy minden védőnő és orvos ezen  program kidolgozott egységes irányelvei alapján végezné el az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokat.

Nincsenek egységes irányelvek

A kiszűrt gyermekek további ellátására jelenleg nem létezik egységesen követendő irányelv, ezért a koragyermekkori program során javaslat készül az úgynevezett gyerekút kialakítására. Ennek kidolgozása segítheti a korai beavatkozásra szoruló gyermek és családja mielőbbi ellátását, továbbá a szakember és a szülő számára is egyértelmű utakat, leírásokat ad az intézményrendszerben való eligazodáshoz. Szükség is van erre, hiszen nincsenek egységes irányelvek arra vonatkozóan, hogy egyes problémákkal hova kell küldeni tovább a gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!