Hírek

2013.07.01. 12:49

Önként vállalt jótállás

Szombathely - A fogyasztóvédelmi egyesülethez továbbítottuk egyik olvasónk panaszát, erre választ is kaptunk.

Burkon László

- Egy magánszemélytől személygépkocsit vásároltam. A kocsival együtt az eladó átadta a korábban vásárolt akkumulátor kitöltött jótállási jegyét. Később az akkumulátor elromlott, ezért felkerestem az akkumulátor eladóját, ahol a jótállási jegyet kiállították, és kértem a kártalanítást. A jótállási igényemet számla hiányára hivatkozva elutasították. Jogszerűen járt-e el a kereskedő, ha nem, milyen lehetőségem van? - kérdezte olvasónk Várallai Károlytól, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vasi szervezetének elnökétől.

- A vonatkozó rendelet szabályai szerint megállapított jótállási kötelezettség csak a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. A mellékletben a gépkocsi akkumulátor nem szerepel. Ezért jelen esetben úgynevezett „önként vállalt jótállásról” van szó, ami azonban nem jelentheti azt, hogy a gyártó vagy a kereskedő a vásárló részére kevesebb jogot biztosít a jótállási idő alatt, mint amennyit a kötelező jótállásra vonatkozó jogszabályok előírnak - fogalmazott Várallai Károly, majd így folytatta: - A már idézett jogszabály szerint a jótállási igény, jótállási jeggyel érvényesíthető.

A számla vagy a nyugta nem kötelező. Ezért a kereskedő nem járt el jogszerűen, Javaslom, hogy ismét kérje a jótállási igénye teljesítését, erről a kereskedő köteles jegyzőkönyvet felvenni. Amennyiben elutasítást kap, kérelemmel fordulhat a lakóhelye szerint illetékes békéltető testülethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!