Hírek

2013.07.03. 11:12

Szeptemberig kell kidolgozni az uszoda és a termálfürdő üzemeltetésének körülményeit

Szombathely – A fedett uszoda finanszírozási nehézségeiről szóló cikkünkre reagált a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatója. Sikerült tisztázni, hogy vízdíj hány százalékát fordítottuk az uszodára.

Kupi Györgyi

A VASIVÍZ ZRt. tulajdonában lévő uszoda és termálfürdő népszerű a szombathelyiek körében (Fotó: Szendi Péter)


A VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatója dr. Kohuth Viktor arról tájékoztatta lapunkat, hogy alaptevékenységként 202 településen látják el a víziközmű-szolgáltatást, emellett feladatuk a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő üzemeltetése is. A víziközmű szolgáltatásról szóló törvény egyik alapelve a keresztfinanszírozás tilalma, a víz- és csatornadíj nem tartalmazhatja az ezen szolgáltatásokon kívül végzett tevékenység költségeit. Ugyanakkor a törvény nem tiltja az alaptevékenységen túli tevékenység végzését, például az uszoda- és termálfürdő működtetését, amennyiben erre nem költenek a víz- és csatornadíj-bevételből. A jogszabály 2012-ben csak bruttó 4,2 százalékos díjemelést tett lehetővé, 2013-ban pedig nem volt díjemelés, július elsejével pedig tíz százalékkal csökkent, a lakossági díj.

Dr. Kohuth Viktor elmondása szerint a 2011-ben a vízdíj 7,9 százalékát fordították az uszoda és a termálfürdő működtetéséből eredő veszteség pótlására. Németh Kálmán képviselő több nyilvános fórumon 25 százalékot említett. Megkérdeztük a neki hogy jött ki az arány. Németh szerint stimmel a vezérigazgató által említett 7,9 százalék, de a szombathelyi vízfogyasztók esetében 18 százalékos „plusz” van beépítve a díjba egy, a kilencvenes évek közepén létrejött megállapodás (tarifaközösség) alapján, hogy a vidéki fogyasztók ne fizessenek többet a vízért, mint a szombathelyiek - tudtuk meg a képviselőtől. Dr. Kohuth Viktor megerősítette: - Társaságunk vízdíjpolitikája megfelel a víziközmű-törvényben megjelenő szolidaritás elvének.

Az uszodának ki kell szolgálnia a vendégforgalmat, az úszásoktatást és a sportot, ebből a vendégforgalmi egyesületi (utóbbi kedvezményes) egyszerre, reggel jelentkezik, délelőtt az úszásoktatás tölti meg az uszodát, délután és este pedig a sportolók. Új medencék kialakításával lehetne a reggeli zsúfoltságot csökkenteni, ehhez– ha lesz ilyen – pályázaton szeretnének elnyerni.

A vendégforgalom tavaly 205 ezer fő volt, jelentősen nőtt a tavalyelőttihez képest, ebből származott az árbevétel közel 75 százaléka, a fennmaradó bevétel pedig az eszköz hasznosítás bevételeiből, tavaly 8,6 százalékkal nőtt az árbevétel. ennek ellenére sem fedezi a bevétel a kiadásokat. Hozzátette:_ Az uszoda és a termálfürdő a város és a megye életében egyedülálló szerepet tölt be, ezért kerestük meg Szombathely városát és társaságunk minden meghatározó tulajdonosát, és kértük a fennálló hiány finanszírozását (az idei 150 millió forintos hiányból a tulajdonosok húszmillió forintot vállaltak át eddig). Szeptemberig kell elkészíteniük működtetés további feltételeiről szóló javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!