Hírek

2013.07.22. 06:48

Utómunkálatok folynak a bobai tűzesetnél

Boba külterületére riasztották a tűzoltó egységeket vasárnap reggel hat órakor, ahol egy két hektár nagyságú gumitelepen tűz ütött ki, a telepen körülbelül tízezer autógumi kapott lángra.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

14:00 - Közel százan dolgoztak a tűz megfékezésén

A vasárnap reggel Boba határában, egy gumitelepen keletkezett tűz megfékezésében hét hivatásos tűzoltó egység vett részt Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Pápáról, Ajkáról, Keszthelyről, Győrből, a helyszínen dolgozott továbbá a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság egysége, valamint a Hosszúperesztegi, Jánosházi, Pápóci és Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A beavatkozásban összesen 99 tűzoltó vett részt, húsz technikai eszközzel.

A helyszínen jelenleg a sárvári és szombathelyi hivatásos tűzoltók két fecskendővel és két vízszállítóval az utómunkálatokat hajtják végre, sugárfedezet mellett három erőgéppel megkezdték a tűzben megsemmisült autógumik összehordását, a még izzó részek felkutatását és hűtését, majd megkezdik a föld ráhordását.

A Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatos méréseket végzett négy környező településen, a felszabaduló füst összetételét elemezték. A mért értékek az egészségügyi határérték 10 %-át sem érték el.

 

10:00 - Lánggal égés megszüntetve

Estére a Vas megyei és a szomszédos megyékből érkezett tűzoltó egységek megfékezték a tüzet, amelyhez ma reggel Boba külterületére, egy gumitelepre riasztották a tűzoltókat. A beavatkozást az élénk, váltakozó irányú szél nehezítette. Este fél kilencre az egységek a lánggal égést megszüntették, a tűzoltásvezető a riasztási fokozatot kettes kiemeltre minősítette vissza.

Az éjszaka folyamán a celldömölki önkormányzati tűzoltók, a sárvári és szombathelyi hivatásos tűzoltó egységek, valamint a Pápóci és Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, összesen 40 fővel, megszüntetik a még izzó részeket, elhúzódó utómunkálatokra kell számítani.

 

08:42 - Utómunkálatok folynak a helyszínen

A tűz a közeli erdőt és tarlót is veszélyeztette, ezért a beavatkozást ötös kiemelt fokozatnak megfelelő erőkkel végezték. A Vas megyei tűzoltó egységeken túl a szomszédos megyékből is hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, nagy erőkkel dolgoztak a tűz körülhatárolásán, megfékezésén, a beavatkozást a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányította - tájékoztatott Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatósági szóvivő. 

Elsődleges feladat a tűz körülhatárolása volt, és annak megakadályozása, hogy az erdőt vagy a tarlót is elérje. Az élénk, változó irányú szél nehezítette a beavatkozást, ezért a közeli akácos védelme érdekében egy három méteres védősávot alakítottak ki, ezt folyamatosan locsolták, hogy a tűz továbbterjedését megakadályozzák.

Este fél kilencre a tűzoltó egységek a lánggal égést megszüntették, és a tűzoltásvezető a riasztási fokozatot kettes kiemeltre minősítette vissza. Az éjszaka folyamán a celldömölki önkormányzati tűzoltók, a sárvári és szombathelyi hivatásos tűzoltó egységek, valamint a Pápóci és Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, összesen negyven fővel, megkezdték az utómunkálatokat, a még izzó részek megszüntetését.

A helyszínen jelenleg két hivatásos tűzoltó egység négy fecskendővel és négy vízszállítóval hűti az izzó részeket, négy erőgéppel pedig megkezdik a föld ráhordását. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatosan ellenőrzi a felszabaduló nagymennyiségű füst összetételét, az egészségügyi határértéktől eltérő értékeket nem tapasztaltak, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!