Hírek

2013.08.02. 09:03

A denevérekben bíznak

Szentgotthárd - A „Zöld Béka 2013” környezetvédelmi pályázat segítségével a Pronas denevérodúkat és katicabogár teleltetőt helyezett ki Szentgotthárd több pontján.

Bajdó Bettina

A denevérekről számos tévhit él: belerepülnek az ember hajába, vért szívnak, fertőzést okoznak - olvasható a szervezet honlapján. Fokozza ezt a hiedelmet, hogy nehezen lehet megfigyelni e kicsiny emlősöket, hiszen nappal elbújnak, pihennek, aktivitásuk a sötétedéssel kezdődik. Az Őrség területén eddig megfigyelt 16 denevérfaj szigorú védelem alatt áll. Természetes élőhelyük az ember miatt csökken, miközben a legrosszabb megoldásokat választjuk (például a permetezést) a denevérek hiányából (is) elszaporodó szúnyogokkal szemben. Milánóban 2012-ben úgy döntött a képviselő-testület, hogy a szúnyogirtásra félretett pénz nagyobbik részét denevérodúk beszerzésére és kihelyezésére fordítja. Vegyszer helyett a biológiai védelmet választották, hiszen a denevérek képesek féken tartani a vért szívó szúnyogokat is.

A Pronas aktivistái a Várkertbe két denevérodút helyeztek ki. Fotó: Pronas

A Pronas a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének helyi szervezete és a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ támogatásával kihelyezett két fabeton denevérodút a Várkertbe, illetve egy felhajtható megfigyelőtetővel ellátott odút a Pronas-kertbe. Örülnének, ha csökkennének a tévhitek a denevérekről, s egyre többen vásárolnának, készítenének házuk falára, a kertjükben álló magasabb fák törzsére denevérodút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!