Hírek

2013.08.08. 15:07

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (4.) - Mesteri

Keressük a Legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas Népe online-szavazásán dől el. Ezúttal Mesteriben jártunk az új fejlesztésekkel bíró, de jellegét őrző fürdőhelyen.

Merklin Tímea

A kékre festett medencepart, a csíkos napernyő a régi idők szép emlékeit idézi, de a nosztalgikus retro-érzés mellett sok meglepetést is tartogat a fürdőhely, különösen szép az újonnan épített barlangfürdő. Ez a víz, más mint a többi: nem csak mozgásszervi problémákra jó, de azok is beleülhetnek, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Utóbbiak általában nem vehetnek igénybe meleg termálvizet, ez pedig kifejezetten javallott. Kevés olyan hely van, amely mindkét panaszt egyszerre enyhíti, vagyis egyszerre szolgál kétféle egészségügyi igényt. Patyi Gábor tulajdonossal beszélgetünk, aki két éve megvásárolta a fürdőt működtető kft-t.

– A fürdő földterülete az önkormányzat tulajdona. Hogy el ne ússzon a fürdő üzemeltetése, a megyei önkormányzattal és Bükfürdővel közösen hoztak létre egy ktf-t. Az volt a cél, hogy megmaradjon, Bükfürdő segítette a karbantartást, adta a technikai hátteret. 11 éve épült a két fő épület, az étterem, a pénztár, az öltöző. Vízforgatót csináltak az egyik medencéhez, más nem történt. Három éve én kivitelezőként dolgoztam itt, javítottam az 1800 méter mély termálkutat. Innen ismertem a terepet, illetve a lehetőségeit, tudtam, hogy nincs pénzük fejlesztésre, szabadulnának tőle, így két éve megvettem a céget – meséli Patyi Gábor.

– Először egy másik vevő ajánlkozott, de az az üzlet pénzügyi vita miatt nem jött létre. Így én belevághattam. 12 ezer négyzetméteren füvesítettem, 5 ezer négyzetméter térburkolatot rakattam le. A három méter magasan húzódó rozsdás csövek helyett a vezetékeket letettük a földbe. Ide akkor is jöttek vendégek a víz miatt, amikor még nagyon retro volt, CK-lapokból állt a kerítés, és töredezett betonutakon kellett bukdácsolni. Volt olyan, hogy októberben teltházzal bezárták a kempinget.

Ez a víz mélyebbről jön, mint a környékbeliek: nem 800-1000 méter mélységből, hanem 1800-2000 méter mélyről. Hat bár nyomással tör fel, 76 Celsius fokos, amit 35-35 fokosra hűtenek. Még Bükfürdő vizsgáltatta az összetételét, amelynek jellegzetessége, hogy magas a szén-dioxid tartalma. Ezért alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. A hidegvizes medence nem gyógyvíz, abban kevert víz van, és mindennap cserélik. Ez is más, mint a legtöbb helyen, ahol feltöltik a medencéket és csak forgatják benne a vizet, itt meg mindennap cserélik este hét után, a használt vizet a patakokba vezetik el. 

– Még a napi 5-600 köbméter vízcserével együtt is nagyon takarékosak vagyunk. Az államnak kétszer annyi víz után fizetek, mint amennyit használunk. Beépítettünk a kútból feltörő víz útjába egy vízturbinát és egy generátort, ami a hálózatba termeli az áramot. A víz a melegvízvezetéken keresztül ingyen fűtést biztosít a kempingezőknek a lakókocsikban. Mikor visszajön erről a körről a víz, bemegy az épületekbe, szükség esetén azokat is fűti, utána megy a medencékbe. És akkor még mindig 65 fokos, hűteni kell.

E jól kigondolt rendszer miatt fűtési és áramköltség szinte nincs. Mesteri fürdőn jelenleg négy medence áll rendelkezésre: egy gyerekpancsoló, egy 90-110 centiméter mély gyerekmedence, egy gyógyvizes külső és egy gyógyvizes fedett medence, ez utóbbi a barlangfürdő. Szándékosan nem akartak élményelemeket építeni, hiszen az van máshol is, aki olyat akar, itt a gyógyvíz, a pihenés a „termék” – méghozzá elérhető, kellemes áron. Ezért hagyták meg a fürdő jellegét, csak szebb kivitelben. 

A strandvendégek főleg magyarok, a kempingbe inkább külföldiek jönnek, főleg osztrákok, németek. Tavaly már télen is nyitva voltak. Most ősszel indul egy beruházás: a barlangfürdőhöz egy új épület készül: szaunával, egy ötödik külső medencével (ezt a szolgáltatást keresik a vendégek), recepcióval, öltözővel.

Folytatódnak a festési munkák, beléptető rendszert építenek ki a kempingből a fürdő területére. Az átlagos napi forgalom 350-400 fő, hétvégén 800-1000 fő. Ez is előnye a fürdőnek, hogy hétköznap nincs tömegélmény. Sárvárról, Celldömölkről, az utóbbi időben pedig Szombathelyről is sokan járnak ide. A helyieknek alkalmanként ingyenes belépőt ad az önkormányzat. 

A fürdőéttermet bérlő működteti. Gáncsné Csonka Mónika elmondja, hogy a vendégek frissen sülteket, készételeket kérnek a hagyományos magyar konyháról, de vannak strandos, büfés ételek is: a hot dogtól a pizzán át a főtt kukoricáig, lángost csak hétvégén sütnek. Édességeik közt szerepel a gofri, a gesztenyepüré, a jégkrémek és a fagyikelyhek, salátáik közt van görög, fittnes, rákos, lazacos, fetás. Az üdülők első számú kedvence a cigánypecsenye. Kínálnak napi menüt is, hogy elég gyors legyen a kiszolgálás, mert délidőben bizony sok a vendég, aki itt tölti a napot, itt eszik. Nem jellemző az otthonról hozott rántott hús, csirkecomb és a palacsinta, amit a kiterített törölközőn fogyasztottak korábban, mondjuk így, a „retro időkben”.

Séfer Miklós és felesége a barlangfürdőben pihennek éppen, mikor megszólítjuk őket. Szombathelyről jöttek. Először a felújítás előtt voltak itt, kíváncsiak voltak a fejlesztésre. A hölgynek magas vérnyomása van, jót tesz neki ez a víz. Amúgy végigjárják Vas megye fürdőit, voltak Borgátán, Szentgotthárdon, mennek majd Sárvárra, Bükfürdőre is.

– Tetszik nekünk ez a barlangfürdő, az oszlopos kiépítés, a fenti körablakokon át bejövő természetes fény – mondják. – 41 éve vagyunk együtt, volt jó is, rossz is. Mindenkinek azt kívánjuk, hogy töltsenek együtt legalább ilyen sok időt, ne váljanak el. Van két nagy fiunk, két unokánk. Nyugdíjasok vagyunk. Mi már megtehetjük, hogy idemegyünk, odamegyünk.

 

A mosdókkal teszteli a helyet

- Kétlakiak vagyunk, tulajdonképpen celldömölkiek, de most Szombathelyről jöttünk. Ezen a héten mi vigyázunk az unokáinkra, hát elhoztuk őket ide, hogy együtt nézzük meg a barlangfürdőt, a gyerekmedencéket – meséli Laki Károly, aki már nyugdíjas, de korábban a közútnál dolgozott, mint mondja a fürdőkhöz vezető utakat is ők csinálták. – Én először mindenhol azt nézem, hogy tiszták-e a mellékhelyiségek, így tesztelem az adott helyet, Mesteri fürdővel ilyen szempontból is nagyon elégedett vagyok. Máskor is eljövünk ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!