Hírek

2013.08.26. 11:59

Élet a ''Cicifix'' után

A „Cicifix” bezárása téma a kőszegiek körében. Sokan tartják tragédiának. Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Némethy Mária

A tény szomorú, korábban már közöltük: a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál 199 főt jelentett be csoportos létszámleépítésre a Kőszegi Ruhaipari Zrt. Bezár a Kőszegen csak „Cicifixnek” nevezett üzem, amely 1966 óta végzett bérmunkát a fehérneműgyártással foglalkozó Triumph Internationalnak.

Az elmúlt hetekben nem egy kőszegitől hallottam: tragédia lesz a város számára, a „Cicifix” bezárása. A véleményezők két ok miatt találják ezt tragikusnak. Elsősorban nők dolgoznak ott - köztük nyilván többen elváltak, tehát családfenntartók egyben -, akik varrónőkként nem tudnak majd sehol sem elhelyezkedni. A másik ok: a városban amúgy sincs túl sok munkahely, a Kőszegi Ruhaipari Zrt. itt „nagyüzemnek” számít. Bezárása után már csak egy nagyobb munkahely marad Kőszegen: a kábelgyár.

Mit lehetne tenni ebben a helyzetben? Meg lehet-e menteni a munkanélküliségtől az utcára kerülő lányokat, asszonyokat?

Az egyik kőszegi civil szervezet, az Európafórum – Vas Megye Egyesület aláírásgyűjtésbe akar kezdeni a városban, azt kérve, hogy az önkormányzat próbálja megmenteni a ruhaipari céget.

Mit tehet az önkormányzat?
– Azon túl, hogy természetesen számunkra sem közömbös, ami az emberekkel, a céggel történik, próbálkozunk tenni is valamit – mondta el kérdésünkre Huber László polgármester.

A várost vezető politikussal egyetértünk abban, hogy sajnos szinte törvényszerű, ami ezzel a kőszegi céggel történik. A textiliparban egyeduralkodóvá vált kínaiak mellett az igényesebb, drágább termékek iránti kereslet ugyancsak lecsökkent az elmúlt években. A Triumph ezért van bajban, mindenki az olcsóbb kínait veszi.

– Amikor a múlt héten itt volt előadóként a Tranzit fesztiválon Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár, akkor beszéltem vele a „Cicifix” várható bezárásról. Kértem, a kormányzat próbáljon tenni a megmentéséért. Megígérte, utánanéz a lehetőségeknek. A Főkefe Nonprofit Kft.-nek van Kőszegen is üzeme, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Tárgyaltunk a vezetővel, kiderült, szeretnének több munkaerőt foglalkoztatni. De a kábelgyárnál is van időnként felvétel- hallom a polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!