Hírek

2013.08.23. 17:08

Górcső alatt a gyógyfürdők

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványában a gyógyturizmusban érintett településeket vette górcső alá.

Bajdó Bettina

2012-ben 137 olyan település volt Magyarországon, amely valamilyen formában érintett volt a gyógyturizmusban – olvasható az összegzésben. A látogatók számára jelentős vonzerőt jelentenek, a hazai turizmus döntő része e településeken realizálódik, s forgalmuk a vizsgált 2001 és 2012 közötti időszakban – a gazdasági válság hatásait leszámítva – folyamatosan növekedett.

Sárvár népszerű fürdőhely. Mészáros Katalin gyógytornász és Békefi Henrietta Horváth Ferencnét segíti a függesztőrácsra (Fotó: Kiss Teodóra)

A tíz leglátogatottabb gyógyturizmusban érintett település a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák együttes száma alapján sorrendben: Budapest, Hévíz, Hajdúszoboszló, Siófok, Bük, Balatonfüred, Sárvár, Zalakaros, Sopron és Győr. Az elmúlt évben 6,6 millió vendég 17,4 millió éjszakára foglalt szállást, A vizsgált települések szálláshelyeit a tizenegy évvel korábbihoz képest 2012-ben 47 százalékkal több turista kereste fel, akik negyedével több éjszakát kötöttek le. A települések közül a vendégek csaknem fele 7413 ezer éjszakát a fővárosban töltötte el. Egymillió feletti napra maradt 207 ezer turista Hévízen, de 500 ezernél több napra foglaltak szállást Bük kereskedelmi szálláshelyein is. Az itt működő egységeket 2012-ben 2,2-szer több vendég kereste fel a tizenegy évvel korábbinál, forgalmuk pedig másfélszeresére nőtt. Mindezt a nyugati határ közelsége mellett a fürdők és a medencék korszerűsítése, illetve a szálláshelyek kapacitásbővítése is befolyásolta. Ugyancsak előbbiek hatása is szerepet játszott abban, hogy több mint háromszorosára nőtt Sárvár látogatottsága.

A belföldön felhasználható üdülési csekk, valamint a Szép kártya nagymértékben segítette elő a hazai forgalom fellendülését. Legjelentősebb a Sárvár esetében 2001-hez képest bekövetkezett több mint tízszeres növekedés, mely a fürdő és a szálláshelyek folyamatos fejlesztésének eredményeke. Háromszorosát meghaladóan emelkedett Bük belföldi vendégéjszakáinak száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!