Hírek

2013.08.11. 15:31

Hastáncfesztivál Kőszeg történelmi falai között

Az Ostromnapokhoz kapcsolódva hét év után újra hastáncfesztivál színhelye volt szombaton a Jurisics-vár. Kicsik is, nagyok is élvezték.

Némethy Mária

Aki meg akarja ismerni a hastáncot, az rögtön az elején megtudja róla: a legősibb táncok egyike ez, mely a köztudatban a nőiesség, az erotika szimbóluma. Ezt a táncot ősidők óta a csábítás művészetének tekintik. Szombaton délután, amikor a házigazda Kőszegi Orientális Táncklub vezetője, Lepold Ágnes táncolni tanított a színpadon kislányokat, mindegyiken látszott: rögtön elvarázsolódott, amint csörgőkendőt tekertek a derekára. Utána a csipőejtés, vagy a különféle kézmozdulatok gyakorlásánál – lehetett öt, vagy éppen kilenc éves az a kislány – jellemző volt: mintha ezek az ősi mozdulatok a génjeikben lennének. Ösztönösen, szépen, könnyedén csinálták, amit a tanárnő tanított nekik.

Lepold Ágnest arról kérdeztem: hol tart ma a magyar hastánc nemzetközi viszonylatban?

- Mostanra megállt a térnyerése hazánkban, ugyanakkor művészi színvonalúvá vált a műfaj. Nemzetközileg elismert, kiváló hastáncosok vannak a magyarok között.

Kiderült az is: sok helyre hívják őket fellépni. Ha nem fesztiválokra, akkor céges bulikra, de gyakran családi rendezvényekre is.

A házigazdákon kívül Lenkefi Zita és táncosai Budapestről, Shamila és Isis Gyöngyei Szombathelyről, Erika és táncosai Körmendről szervezték a fesztivált, amely este sokakat elvarázsolt. Mindenki láthatta: hastáncban nagyon nagy a változatosság!

Az egész napon át tartó családi programok közül a csillámtetoválás, a gyöngyfűzés, üvegfestés, textilrózsa készítés is vonzó volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!