Hírek

2013.08.26. 16:00

Huszonöt nyelven imádkoztak

Kilencedik alkalommal indult szombathelyi zarándokcsoport az idén augusztusban a medjugorjei Ifjúsági Imafesztiválra.

Tersztyánszky Krisztina

A zarándokhelyen, a néhai Slavko Barbaric atya kezdeményezését követve az idén nyáron már huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a fiatalok nemzetközi zarándoklatát. Az idei fesztivál jelmondata: A hit a szeretetben teljesedik ki.

Szombathelyről, a Szentkirályi plébánia szervezésében egymást követően immár kilencedik alkalommal indult zarándokcsoport Haller László atya lelki vezetésével Európa legnagyobb katolikus rendezvényére.

Ebben az évben hatvan ország több tízezer fiatalja gyűlt össze Medjugorjéban, hogy a tikkasztó meleg ellenére együtt ünnepelje Jézus Krisztust és a Szűzanyát. Az imafesztivál rendje szerint a reggelek imádsággal kezdődtek, amit tanúságtételek követtek. A nap egyik csúcspontja volt mindig az este hét órai szentmise, amelyen közel félezer pap celebrált, és amit a sok országból jött fiatalok zenés szolgálata gazdagított. Az Imafesztivál minden egyes programját tizenhat nyelvre fordították a szinkrontolmácsok - köztük magyarra is. A könyörgéseket a fiatalok huszonöt nyelven mondták el. A varázslatos hangulatú esti szentségimádások nem ritkán éjfélig is eltartottak.

A keresztút járás a nagy forróságban is lelki felüdülést nyújtott (Fotó:Bausz Imre)

Ahogy minden évben, úgy az idén is felejthetetlen élményt nyújtott a Cennacolo közösség, az utat tévesztett szenvedélybetegek színházi előadása. Különösen szép alkalom volt a falun átvezető öt kilométeres körmenet, amelyet a szombathelyiek egy budapesti zarándokcsoport tagjaival énekeltek és imádkoztak végig. A vasárnapi szentmisét Bese Péter Gergő újmisés atya mondta tizenhárom paptársával, így a zarándokoknak az újmisés áldás különös kegyelmében is részük volt.

A lelki nyugalom, a közösségben végzett ima, a zarándoktársak tevékenyen megélt hite egyaránt erősítette a csoport tagjainak lelkét. Különösen megható epizód volt két fiatal egymásra találása. A pár egy évvel ezelőtt ugyanezen a szent helyen ismerkedett meg egymással, s most, épp a Szűzanya augusztus másodikai megjelenésének napján a fiú megkérte a lány kezét.

A zarándoklat zárásaként Haller László ikervári plébános celebrált hálaadó szentmisét. A fiatalok hazafelé úton még megfürödtek az Adriai tengerben, megcsodálták Mostar óvárosát, Splitben pedig sétáltak a Diocletianus császár által épített palota falai között. A zsúfolt program, a keresztútjárások, az éjszakába nyúló dicsőítések ellenére nem éreztek fáradtságot. Már tervezik, hogy jövőre ismét ott lesznek, az immár huszonötödik, jubileumi imafesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!