Hírek

2013.08.11. 22:00

Japán nap a skanzenben

Japán napot tartottak vasárnap a Vasi Skanzenben. 30 tokiói középfokú zeneiskolás érkezett, hogy bemutassák a japán kultúrát.

Bajdó Bettina

Vasárnap délután négy órától tartottak japán napot a skanzenben. A 30 tokiói középfokú zeneiskolás azért látogatott el a vasi megyeszékhelyre, hogy ízelítőt adjanak a japán kultúrából. Volt origami, kimonó, japán és magyar éneklés is.

A japánok Kodály módszerrel tanulják a zenét és egyhetes budapesti kurzuson vesznek majd részt, miután megismerkedtek a környékünkkel. Vasárnap a magyar népi kultúrából kaptak ízelítőt, cserébe ők is megismertették az érdeklődőkkel saját hagyományaikat. A jelenlévőknek a szájuk is tátva maradt, amikor a tokiói fiatalok tisztán és csengő hangon elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dal japán feldolgozását. Ezzel is bebizonyították, hogy a művészetben, a zenében, a szeretetben nincsenek határok.

Tízezer kilométer utaztak azért, hogy megismertessék magukat a magyarokkal. Volt közöttük olyan, aki első alkalommal látogatott el Magyarországra, s volt olyan is, aki többször járt már magyar földön.

Felcsendültek a skanzenben a koncert első felében magyar és latin nyelvű dalok, olasz madrigál, a második részben pedig japán kórusművek és gyerekjátékok hangoztak el. Ebbe a közönséget is bevonták. Az éneklés után teaszertartásra is invitálták a jelenlévőket, akinek volt kedve, az kipróbálhatta, hogy milyen ízű a valódi japán zöldtea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!