Hírek

2013.08.27. 16:00

Nyeregbe diákok, magyarok!

A kormány el szeretné érni, hogy újra lovas nemzet legyen a magyar. Milyen lehetőséget kínál a Nemzeti Lovas Program?

Némethy Mária

Kincsem - Nemzeti Lovas Program legsikeresebb magyar versenylóról elnevezett programot számos szakember dolgozta ki, köztük volt a szombathelyi születésű híres díjlovagló, Dallos Gyula is. A kormány ebben határozta meg célként a lóhasználat és a lovas tevékenység feltételeinek javítását, fejlődési pályára állítását. A program összefogja azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a lovaságazat fejlesztését , a lovaskultúráét, lovasturizmusét és a lótenyésztését , valamint előre viszi a lovasterápiát, a lóversenyzést, a lovas sportokat.

Szakemberek szerint a lovaságazat fejlesztése hozzájárulhat új munkahelyek teremtéséhez, a vidékfejlesztéshez, az ország turisztikai vonzerejének növeléséhez, az ország-kép javításához. No meg a gyerekek egészségéhez is.

Bemutató a kőszegi evangélikus szakképző iskolában, ahol régiónk lovas szakembereit képezik (Fotó: Kiss Teodóra)


Miért érdemes lovagolni a gyerekeknek? Mire jó ez? A kormány el akarja élni, hogy Magyarország Európa legnagyobb lovasközpontjává váljon. Kincsem - Nemzeti Lovas Program: a kultúránkban mélyen gyökerező lovak iránti szeretet feltámasztására a program beviszi a lovaglást az iskolákba. Híradások szerint szeptembertől 180–200 általános iskola 3., 4. és 5. osztályától kezdődnek a lovas testnevelésórák, a lovaskultúra oktatása, amely történeti, élettani, tartási, takarmányozási, gondozási, ápolási ismereteket tartalmazó elméleti képzést is nyújt.

– Gyermekeink számára fontos, hogy megismerkedjenek és barátságot kössenek a lóval – ezt hangsúlyozza mindegyik szakember, akinek véleményét kikértük. – Élő kapcsolatunk van a szombathelyi lovasiskolával. Nálunk egy csoporttal már a tavalyi tanév végén elindult a program, nyertünk pénzt az innovatív iskolák pályázatán – mondja Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója.

Kiderül, ő maga is lovagol. Mindig vonzódott az állatokhoz, de már felnőttként, a hegyfalui iskola igazgatójaként kezdett lovagolni. – Együttműködési szerződést kötöttünk az itteni lovardát vezető Gruber Ákossal, akit nagyon szeretnek a gyerekeink, többen már régóta járnak hozzá lovagolni – mondja el dr. Barityné Házi Ottilia, a csepregi általános iskola igazgatója.

– 150 millió forintos pályázatot nyújtottunk be, ami az egész iskola lovagoltatását tenné lehetővé heti két testnevelés órán. – Sok gyerek jár hozzám lovagolni, de csak a napokban fejeződik be a fedett lovarda építése, így jövőre tudnánk beindítani az iskolával a lovaglós testnevelési órákat – közli a vasvári Káldi Zoltán. A régió képzési lovasközpontjának számító kőszegi evangélikus mezőgazdasági középiskola tanárától, dr. Mentes Katalintól sokféle érvet hallunk amellett, miért jó a lovaglás a virtuális világtól elvarázsolt gyerekek számára.

– Csodálatos sport a lovaglás. Kitartásra, állóképességre nevel, megtanulják a törődés, a gondoskodás, a rendszeresség fontosságát. A lovakkal törődni kell mínusz 14 és plusz 38 Celsius-fokban is. Mindemellett rendkívül jól megmozgat sokféle izomzatot. Ha majd odáig eljutnak, hogy önállóan tudnak lovagolni, akkor terepen a természet szépségeit is felfedezik.

Katalin azt is elmondja: aki szereti a kutyát, macskát, nem feltétlenül szereti a lovat. Arra születni kell. Megemlít még egy fontos körülményt: – Ma nagyon piacképes tudás a lovagoltatás. Az utóbbi években állandóan hívnak bennünket nyugatról azzal, ajánljunk nekik szakembereket. Másrészt, tapasztaljuk, hogy érettségizett diákok visszairatkoznak hozzánk, lovásznak tanulnak. Tudják, Europass bizonyítványt kapva biztos megélhetésre nyílik lehetőségük külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!