Hírek

2013.08.04. 22:00

Mégis lett autójuk a répcelaki tűzoltóknak

Először volt a házigazdája Répcelak a Répcementi Tűzoltó Kupa versenyeinek szombaton. A helyi tűzoltók ez alkalommal vettek birtokba ünnepélyesen egy gépjárműfecskendőt.

Simon Erzsébet

Hatodik alkalommal rendezték meg a Répcementi Tűzoltó Kupát, ám először a kisvárosban. Tíz csapat - ifjúsági, férfi és női kategóriákban - versengett kitartóan a hőségben. Ám mielőtt a tűzoltók összemérték volna erejüket, ügyességüket, örömteli eseményre került sor. Felavattak egy gépjárműfecskendőt, amire már nagy szüksége volt az önkormányzati tűzoltóságnak.

- Hát ezt is megértük, hogy egy tűzoltóautót avathatunk! Igaz, nem újat, de a jelenlegieknél sokkal korszerűbbet! - örvendezett Őri Tamás tűzoltóparancsnok. - Elmondhatjuk, hogy meglehetősen rögös út vezetett el idáig. Hat évvel ezelőtt a történet még egy új autóról szólt. Volt ugyanis egy nyertes pályázatunk az előírt önrésszel, tízmillió forinttal. Ám hiába reménykedtünk, kézzelfogható valóság nem lett az álmainkból.

Pezsgőt is durrantottak. Előtérben Őri Tamás, mögötte Németh Gyuláné, az önkéntesek elnöke (Fotó: Kiss Teodóra)

A pályázatot ugyanis a kiírók visszavonták. Ám a laki tűzoltók nem adták fel a terveiket. Gondolták, keresnek egy használt gépjárműfecskendőt. Olyan tűzoltóautót, ami egyrészt megfelel a katasztrófavédelmi jogszabályi előírásoknak, másfelől az ő elvárásaiknak. Meg is találták: Ausztriában, egy Schloss Rosenau nevű településen. Az első próbaúton beleszerettek, s némi alkudozás után meg is vették. Méghozzá az elbukott pályázathoz adott önerőből. A tízmillió forintot ugyanis a város képviselő-testülete e célra is megítélte számukra. Így esett, hogy a tűzoltóautó szombaton nemzetiszínű szalaggal kidekorálva, csillogó-villogón - a "kiglancolás ", javítás is a helyiek keze munkáját dicséri - terpeszkedett két másik között a versenypályának kijelölt füves terület szélén.

Szabó József alpolgármester az avatás pillanataiban arról szólt, hogy a város önkormányzata tudatosan építi a közösségvédelmet. Ezért lett egészségház, mentőállomás, rendőrőrs, hivatásos állományú önkormányzati tűzoltóság. Az utóbbi is - az önkéntes tűzoltókkal egyetemben - megbecsült közössége a városnak. Az önkormányzati testület egyhangúlag határozott arról, hogy ha új nem kerül, a használt vásárlását is támogatják a tízmillió forinttal.

A gépjárműfecskendőt a katolikus és evangélikus egyházfelekezetek nevében Aigner Géza és Verasztó János áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!