Hírek

2013.08.29. 11:24

Mi lesz a "Cicifix" dolgozóival?

A polgármester kérésére csütörtökön úgy másfél órán át tájékozódtak, tanácskoztak a kőszegi képviselők a "Cicifix" bezárásáról, hatásairól, arról, mi lesz az ott dolgozókkal.

Némethy Mária

Mindenki sajnálta, hogy ilyen ügyről kell tanácskozniuk, és minden felszólaló elítélte az Európafórum – Vas Megye Egyesületet, hogy a krízishelyzetet meglovagolva gyűjtött aláírásokat a cég dolgozói körében.

– Enélkül is készültünk rá, hogy tanácskozzunk a várost súlyosan érintő helyzetről, mert mindenkit érint, hogy a város egyik legjobb munkáltatója megszűnik – állította Huber László polgármester. Ezért hívta meg a kőszegi munkaügyi kirendeltség vezetőjét, Fucinné Dorner Anikót és a Kőszegi Ruhaipari Zrt. igazgatóját, dr. Lányi Pétert, hogy közvetlen információkat kapjon minden képviselő a súlyos helyzetről.

Kőszegen 199 főt érint a leépítés, ebből 163 fő fizikai munkás és 122 kőszegi lakos. December 4-én 85 főnek telik majd le a felmondási ideje.

Van-e kiút? Lesz-e munkahelyük az ott dolgozóknak?

Kiderült, hogy a város nagy foglalkoztatója, a kábelgyár új technológia bevezetését tervezi, így 2014-ben és 2015-ben is 100-100 új munkahelyet teremt. Nem szalag mellett kell majd dolgozni, összeszerelési munka lesz.

Dr. Lányi Péter elmondta: megrendelőjük, a Triumph a határközeliség, a majdnem 50 éves együttműködés okán meg akarta tartani a kőszegi céget. Ezt vezetői többször hangsúlyozták. Majd eléggé szerencsétlen időben, a nagy nyári leállás előtt jelentették be a megrendelés beszüntetését. Azt is elmondta: nagyon aggasztónak látja a cég alkalmazottainak sorsát. A három műszakos foglalkoztatás nem lesz megoldás a sok kisgyermekes anyának.

Huber László államtitkárokkal, miniszterekkel tanácskozott a "Cicifix" sorsáról, a Főkefénél érdeklődött új munkahelyek után. A munkaügyi kirendeltség munkatársai elsődleges, kiemelt feladatának tekintik a dolgozók munkaügyi, munkajogi felvilágosítását, álláshoz juttatását.

Hallottuk: utoljára a 90-es évek elején, a Latex-cégek megszűnésekor volt ilyen krízishelyzet Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!