Hírek

2013.08.30. 09:45

Tanulnak elszakadni a kottától

A komoly és az improvizatív zene találkozásáról szólt az a Bartók Béla Zeneiskolában tartott kurzus, amelynek tanára volt Márkus Tibor is.

Merklin Tímea

A jazz zongoraművész Márkus Tibor elmondta: a kurzus fő szervezője Mihalcsics László, akinek felesége, Bébi néni emlékére alapítványt hoztak létre a halála után a tehetséges fiatal zongoristák támogatására. Az alapítvány versenydíjakat létesített, az első nagyobb projektje ez az egyhetes zenei tábor. Márkus Tibort is meghívták az alapítvány kuratóriumi tagjának.

- Mihalcsics Lászlóné az első zongora tanárom volt, itt ütöttem le az első billentyűket - mondta Márkus Tibor a kurzuson, ahol a klasszikus zenei előképzettségű hallgatókat vezette be az improvizatí zene világába. Bébi nénivel a haláláig jó kapcsolatom volt, mindig ott volt a koncertjeimen.

Márkus Tibor jazz zongoraművész Bébi néni tanítványa volt, örömmel tanít a tehetségeket támogató kurzuson – méltó emlékállítás (Fotó: Kiss Teodóra)

Méltó emlékállítás volt Mihalcsics Lászlóné (Bébi néni) számára a tehetséges zongorista növendékeket támogató alapítvány létrehozása, amely most egyhetes kurzust szervezett a zeneiskolában.

Ez a komoly és improvizatív zenét átjárhatóvá tévő tábor egyik tanára a szombathelyi születésű jazz zongoraművész, Márkus Tibor, aki elmondta: a hallgatók egy kivétellel klasszikus fiatal muzsikusok jazz előképzettség nélkül.

- Megpróbáltuk megkeresni a közös pontokat a klasszikus és a jazz zene között. Ezzel kapcsolatosan előadást is tartottam, kiemelve Bartók Bélát, akinek a szellemisége leginkább hatott a modern jazzre. Eckhardt Gábor zongoraművész is itt tanít, akivel régi jó kapcsolatom van, igazán jó kezekbe kerültek a diákok. Nekem nagy feladat ez a tábor, mert előképzettség nélküli hallgatókat kell bevezetnem abba, hogy elszakadjanak a kottától. Meg kell tanítanom, hogy láthatják át az improvizáció az ad hoc zeneszerzés - szabályait, nyelvezetét. Az elején a diákok nehezen mernek eltérni a leírt hangjegyektől, mert félnek, hogy rosszat játszanak. De már a második alkalommal bebizonyosodik, hogy meg tudnak bátorodni, és egyre merészebben kalandoznak az improvizáció területén. Nem elmozdítani akarom őket a klasszikus zenétől, csak a zene törvényszerűségeit tanítom. A jazznek és a klasszikus zene műfajának is hasznos, ha a két terület átjárható. Ennek jegyében szerveztük a csütörtöki Szimbiózis-koncertet és a pénteki kurzuszáró koncertet is mondta Márkus Tibor, aki 25 éve él Budapesten, de mindig örömmel jön haza a szülővárosába, amelynek ennyit adhat a maga eszközeivel .

A tábor hallgatói valamennyien kiváló tehetségű gyerekek, a legfiatalabb 13, a legidősebb 23 éves.

Vida Mónika Ruth Budapestről érkezett, a zeneakadémia előkészítő osztályába jár, 17,5 éves, Eckhardt Gábor a tanára, ő hívta a táborba. Azért jött el, hogy egy Weiner-zongoraversenyen dolgozzanak.

Vida Mónika Ruth református kántorhelyettes , istentiszteleken az énekek előtt és után improvizál (Fotó: Kiss Teodóra)

- Örülök az improvizációnak, mert felszabadítja az embert, kiszabadítja a kötöttségekből. Minden zongoristának és orgonistának szüksége volna arra, hogy ezt megtanulja. Én kántorhelyettes vagyok a pesterzsébeti központi református egyháznál. Az istentiszteleteken az énekek bevezetése és lezárása is improvizáció.

Csanálosi Ilonka 13 éves, szintén Budapestről jött, Eckhardt Gáborhoz, mert többször találkozott már vele, mikor a tanár úr versenyeken zsűrizett, fontos az ő véleménye.

(Fotó: Kiss Teodóra)

Mester Dávid 19 éves, Budapesten tanul a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a zeneakadémiára szeretne felvételizni, később pedig Strassburgba igyekszik a Mozarteumba. Eckhardt Gábor hívta őt a szombathelyi kurzusra. Barcza Beáta 24 éves, Sarródon él, Győrben volt konzis, Pécsen végezte a művész-tanár képzőt, és most Pécsen írja a doktori disszertációját is. A témája: Schubert-Liszt átiratok zongorára.

- Többször voltam már a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium hallgatója, idén is, ahol Eckhardt Gábor tanított, miatta jöttem most is. Márkus Tibor óráin pedig egy új világ nyílt ki, nem gondoltam, hogy ez számomra is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!