Hírek

2013.09.17. 12:05

Orbán Péter altábornagyot Hollósi Gábor váltotta a rendészetiben

Körmend – Ismert, jóhírű intézmény a rendészetiként emlegetett szakközépiskola. Vezetőjétől, dr. Orbán Pétertől a közelmúltban dr. Hollósi Gábor vette át a stafétabotot.

Kozma Gábor

Idén nyáron váltás történt a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola élén. Dr. Orbán Péter rendőr altábornagyot dr. Hollósi Gábor rendőr ezredes váltotta az igazgatói székben. Őt kérdeztük eddigi szakmai pályafutásáról, terveiről.

– Éppen harminc éve, hogy hivatásos szolgálatba léptem, akkor még a határőrségnél. Kőszegre kerültem, itt ért a rendszerváltás, majd jött a rendőri munka. Világéletemben nyomozó szerettem volna lenni, így is történt. Később főnyomozónak neveztek ki, ezt követően pedig a megyei rendőr-főkapitányságra (VRFK) szólítottak, értékelő tisztnek. Nagyon érdekes feladat volt. Máig nagy élményem, hogy egy team tagjaként II. János Pál pápa szombathelyi látogatásának biztosításáért feleltem. Minden jól sikerült, bár megbolygatta a kedélyeket a moszkvai puccs híre. Ez pontosan a látogatás reggelén tört ki, tartottunk a visszarendezéstől. Szerencsére mellékzöngének bizonyult – mondja az új igazgató, aki ezután ismét Kőszegre került, egykori kollégái főnökeként.

Mellettem az utódom: Hollósi Gábor (balról) váltotta Orbán Pétert a rendészeti szakközépiskola igazgatói székében. Új a feladat (Fotó: a szerző)

– Életem egyik legszebb szakasza volt. Bár rengeteget dolgoztunk, nem bántuk, mert akkor fontosabb volt a szakmai siker és presztízs, mint a pénz. 1990 után megugrott a bűncselekmények száma, kiterjedt a betörés, a fosztogatás. Volt úgy, hogy 24 órázás után újra munkába álltunk, bírtuk. Ez volt a hőskor – emlékezik. Aztán megszületett a rendőrségi törvény, Hollósi Gábor Kőszegről a büki rendőrőrs élére került. Hosszabb időre tervezett, lett belőle pár hónap, mert Bene László megyei főkapitány a VRFK hivatalának vezetését bízta rá.

– Rengeteget tanultam, megismertem a szervezet működését, a normaalkotás szabályait. Később Orbán Péter lett a főnököm, majd 2003-tól kineveztek a szombathelyi rendőrség élére. Tartottam tőle, előttem páran nem is vállalták ezt a beosztást – jelenti ki. Egészen 2012 szeptemberéig maradt városi kapitány. Vezetése alatt nagyot javult a város bűnügyi statisztikája, több szerteágazó, nagy horderejű ügyet derítettek fel. – Vas megyét a béke szigeteként emlegetik. Ez igaz, de nem áll Szombathelyre. Ugyanis az ismertté vált megyei bűncselekmények 60 százaléka ide köthető. Ez is izgalmas korszak volt az életemben, eddigi legnagyobb kihívásként éltem meg – teszi hozzá. Aztán meglepetésre rendelkezési állományba helyezték.

– Engem is váratlanul ért, de ez egy rendészeti szervnél így történik. Fegyelmezett ember lévén tudomásul vettem. Magam is vallom, hogy 9 év ilyen pozícióban éppen elegendő – mondja. Aztán idén július 1-jétől a belügyminiszter kinevezte a rendészeti vezetőjének.

– Ez egy újabb kihívás az életemben. Elődöm, Orbán Péter altábornagy úr országos léptékkel mérve sem kispályás, valóságos intézménynek számít a szakmában. Az ő szakmai útján kívánok továbbhaladni.

A szovjet puccs riadalmat keltett

Hollósi Gábor rendőr tisztként II. János Pál pápa szombathelyi útjának biztosításáért felelt. Erre 1991 augusztus 19-én került sor, amikor is a Szentatya helikoptere leszállt a repülőtéen. Az újságírókat itt nem különítették el, mint pár nappal korábban Ferihegyen, s bár nem volt sem internet, sem mobiltelefon, egy tiszt megsúgta: puccsisták kerültek hatalomra Moszkvában. A hír fénysebességgel terjedt, riadalom lett úrrá az embereken. Aztán megérkezett a pápa. mosolygós arccal, üdvözlésképpen intett a tömegnek. Nyugalma gyorsan átragadt a 100 ezres tömegre. Mondják, a hírt hallva még a gépen telefonált. Vajon kinek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!